Productivitate

50+ idei pentru cresterea productivitatii

Un cititor al blogului meu mi-a spus ca s-a abonat de curand, si ar vrea sa citeasca newsletterele trimise pana acum. Mi-am dat seama ca, avand in vedere numarul ridicat de articole deja disponibile pe acest site, este nevoie de o astfel de sectiune cu idei clare pentru cresterea productivitatii, cu trimitere la articolele scrise (pentru cei care vor sa citeasca mai mult).


Asadar, iata mai jos, peste 50 de idei pentru cresterea productivitatii, precum si link-uri catre articolele scrise de mine sau interviuri realizate, ce detaliaza ideile prezentate.


#1 Cand urmaresti cresterea productivitatii, cauta ingredientele potrivite pentru tine, nu “retete”.


#2 Stabileste-ti “De ce-ul” sau termenul din japoneza – IKIGAI, adica motivul pentru care te trezesti dimineata. Noteaza-l si citeste-l in fiecare zi.


#3 Seteaza-ti obiectivele in fiecare an, atat pe planul familiei, personal cat si implicarea in comunitate. Nu doar pentru cariera.


#4 Dupa ce ti-ai setat obiectivele, analizeaza-ti regulat evolutia. Un prim pas este chiar in luna februarie.


#5 Nu uita ca in fiecare primavara sa faci o curatenie in obiective, prioritati si emailuri.


#5 Constientizarea stadiului actual de indeplinire a obiectivelor reprezinta primul pas catre schimbare.


#6 Chiar daca nu-ti iese din prima, continua prin a lucra la obiectivele tale 


#7 De ce nu ne indeplinim obiectivele? Printre motive: obiective nedorite sau nerealiste, concentrarea excesiva pe rezultat si neglijarea experientei in sine, lipsa sustinerii din partea celorlalti si a increderii in fortele proprii, lipsa rabdarii.


#8 O lista de obiective te ajuta sa ai claritate in proiecte si activitatile tale.


#9 Vizualizeaza-te indeplinind un obiectiv pe care ti-l doresti. Ce vei simti in acea zi? Cum va fi ziua?


#9 Atunci cand finalizezi un proiect sau sarcina pe care le-ai amanat ai o senzatie de bucurie si inveti modul in care functionezi.


#10 Cunoasterea tehnicilor de productivitate nu valoreaza nimic fara aplicarea lor. Actioneaza acum!


#11 Priveste productivitatea ca o masina cu 4 roti: auto-motivare, focus, determinare si obiective clare.


#12 Productivitatea inseamna sa-ti gestionezi energie, atentia si timpul. 


#13 Daca esti antreprenor, avem nevoie de tine sa fii cat mai productiv. De ce? Fiindca poate tu esti noul Steve Jobs sau Mark Zuckerberg. Si nu vom stii acest lucru pana nu vei deveni mai disciplinat, perseverent si concentrat pe obiectivele tale.


#14 Nu ai nevoie de o formula a productivitatii. Ai nevoie de aplicarea pas cu pas si particularizarea pe propria ta persoana. Ceea ce altei persoane i se potriveste nu inseamna ca ti se va potrivi si tie. Experimenteaza si mergi mai departe.


#15 Alimentatia, miscarea fizica si somnul iti influenteaza productivitatea. Ce poti face pentru a imbunatati aceste zone?


#16 Asigura-te ca dormi cel putin 5 cicluri de somn (un ciclu de somn are aprox. 90 de minute), adica cel putin 7 ore si jumatate. Mai mult, ai grija de calitatea somnului tau.


#17 Noteaza-ti activitatile de familiei printr-un simplu planificator de frigider


#18 Dezvolta-ti un sistem de planificare si urmarire a realizarii sarcinilor pentru a atinge rezultatele dorite.


#19 Planifica-ti saptamana in avans astfel incat sa-ti organizezi cat mai bine activitatile.


#20 Organizeaza cu membrii familiei cea mai importanta sedinta a saptamanii: Sedinta de duminica.


#21 Planifica-ti toate sarcinile in calendar


#21 Daca ai nevoie un calendar eficient, foloseste Google Calendar. Este simplu, eficient si disponibil pentru orice dispozitiv.


#22 Daca ai prea multe sarcini, apeleaza la o aplicatie care sa te ajute.


#23Atunci cand ai prea multe sarcini foloseste acesti 3 pasi: noteaza-ti toate sarcinile, filtreaza-le in functie de importanta si urgenta si concentreaza-te pe prima sarcina din lista.


#24 Nu-ti planifica sedintele luni dimineata. In general, nu-ti planifica sedintele dimineata intrucat nivelul de energie al tau si al colegilor tai este ridicat si atunci puteti sa va ocupati de activitatile ce tin de munca profunda.


#25 Filtreaza-ti sarcinile in functie de importanta, urgenta sau modul in care te aduc mai aproape de obiectivele tale.


#26 Rolul emailului este pentru comunicare, in niciun caz pentru notarea sarcinilor (prin pastrarea emailurilor necitite).


#27 Foloseste o aplicatie de to-do pentru ca te ajuta daca ai multe proiecte la care lucrezi cu termene diferite sau daca lucrezi cu alti colegi. 


#28 Nu uita sa-ti realizezi oun anti-to-do list. Adica o evidenta a sarcinilor realizate. Altfel, vei uita sa fii recunoscator(recunoscatoare) pentru lucrurile pe care le-ai realizat deja. 


#29 La final de saptamana, analizeaza ce sarcini ai nefinalizate si planifica-le clar in calendarul tau. Vei anula astfel efectul Zeigarnik (care spune ca retinem de doua ori mai mult sarcinile nefinalizate decat cele finalizate).


#30 Monitorizeaza-ti timpul petrecut cu fiecare sarcina astfel incat sa ai o imagine de ansamblu la finalul saptamanii pe ce activitati te-ai concentrat.


#31 Planifica-ti perioadele de relaxare, astfel incat sa profiti la maxim de relaxare.


#32 Foloseste timpul de asteptare pentru a face o pauza de la galagia zilnica. Iti va oferi ragazul necesar pentru a reveni mai concentrat(a)


#33 Daca vrei sa lucrezi neintrerupt sau sa te concentrezi mai bine, foloseste aplicatia Momentum.


#34 Analizeaza-ti obiceiurile actuale si seteaza-ti obiceiuri productive!


#35 Foloseste-ti cu atentie numarul limitat de decizii dintr-o zi. Inclusiv, decizia cu ce sa te imbraci de dimineata.


#36 Creeaza-ti o rutina de dimineata ce presupune miscare fizica, meditatie si mic dejun sanatos. Astfel, vei avea energia necesara pentru prima parte a zilei.


#37 Daca vrei sa muncesti profund, ai nevoie de o planificare clara a perioadelor din an. Vei echilibra astfel perioadele cu mai multa activitate cu cele in care ai putea sa te ocupi de proiectele amanate.


#38 La finalul zilei, profita de timpul de transport spre casa, pentru a reflecta asupra nivelului de productivitate al zilei. “Am fost productiv(a) astazi?”.


#39 Timpul si atentia noastra sunt resurse finite.


#40 Imagineaza-ti energia ta ca bateria unui telefon. Are nevoie de incarcare. Insa, in functie de cat de mult iti irosesti energia in timp vei avea nevoie de incarcare si mai mare. Evita contactul cu emailul sau retelele de socializare care nu te relaxeaza ci te solicita. Alege in schimb o plimbare sau cititul unei carti.


#41 Mergi in parc ori de cate ori ai ocazia. Iti vei restaura atentia, disponibila limitat. Petrece o zi de weekend in parc si vei vedea beneficii ridicate in concentrarea ta ulterioara.


#42 Investeste timp in oamenii cu care lucrezi 


#43 Echipa ta are nevoie de o strategie pentru cresterea productivitatii. Evita situatiile stresante din apropierea unui termen, si discuta cu echipa ta din timp si regulat care sunt modalitatile de crestere a productivitatii.


#44 Invata sa spui “Nu”. Vei avea astfel timp pentru sarcinile aferente proiectelor tale


#45 Gaseste-ti propriul ritm, lucrand eficient. 


#46 Stabileste de la inceputul zilei care este cea mai importanta sarcina a ta. Apoi, lucreaza neintrerupt pana la finalizarea acesteia.


#47 Invata sa reduci numarul de tab-uri deschise in browserul tau pentru a te concentra doar pe activitati etapa cu etapa.


#48 Daca esti depasit de sarcini, reanalizeaza-ti numarul acestora dar si proiectele in care esti implicat(a) deja.


#49 Revenirea din concendiul poate sa aduca provocari ridicate si eficienta scazuta. Intra in starea de lucru folosind muzica pentru concentrare si analizeaza clar lista de sarcini.


#50 Daca vrei sa comunici mai eficient cu cineva, apeleaza telefonic. Vei scuti timp (un mesaj presupune sa astepti raspunsul, verificand regulat telefonul) si vei afla cum ii merge persoanei respective (spre deosebire de mesajele text ce presupune emoticon-uri ce pot transmite cu totul altceva decat realitatea).


#51 Invata sa reduci timpul de utilizare a telefonului pentru a te concentra pe sarcinile de realizat, precum si cu obiectivele care te ajuta sa te dezvolti. 


#52 Deconecteaza-te cat mai des dar mai ales: dimineata (cand nu ar trebui sa-ti incepi ziua direct cu telefonul in mana), seara sau atunci cand esti cu prietenii sau familia (nu ti se pare ciudat ca la o iesire in oras cu prietenii, unul dintre ei sa butoneze intens telefonul?), si in weekend.


#53 Cauta modalitati prin care poti sa atingi starea de flux: concentrarea intensa pe sarcinile importante.