Ai nevoie de o lista de obiective pentru acest an?
Te-ai intrebat vreodata de ce este important sa ai o lista de obiective cu actiuni clare si rezultate necesare?
De curand, un prieten mi-a spus ca isi doreste sa invete sa cante la chitara de foarte mult timp, avand deja o chitara acasa. La indemnul meu de a incepe pas cu pas, de exemplu cu 5-10 minute pe zi sa inceapa sa urmareasca lectii online despre cum sa canti la chitara, raspunsul a fost “Voi incerca”. Cand spui “Voi incerca” din start aduci in fata ta posibilitatea ca acel obiectiv sa nu fie realizat. De ce nu va fi realizat? Fiindca nu exista simtul urgentei in realizarea lui si cel mai probabil nu este intr-o lista de obiective, impartita in actiuni clare si rezultate de indeplinit.
Filozoful si novelistul Umberto Eco este fascinat de liste si de impactul listelor asupra umanitatii. El spunea intr-un interviu ca: “Lista reprezinta originea culturii. Este parte din istoria artei si literaturii. Si ce vrea cultura? Sa faca infinitul mai usor de inteles. Si cum poate, omul sa inteleaga infinitatea? Prin liste. Cand vrem sa ne exprimam, folosim liste.” Ne place sa creeam liste cu ceea ce am vazut in vacanta, locurile pe care vrem sa le vizitam sau activitatile pe care vrem sa le realizam.
Benjamin Franklin era faimos pentru planificare activitatilor dar si modul in care isi verifica realizarile de peste zi. Este unul din parintii to-do listului, fiind o persoana ce urmarea rutina zilnica, ce includea somn suficient de mult, mese, lucru, toate fiind setate ca ore in lista sa.
Daca ar fi sa ne gandim la o lista de obiective, sunt 4 pasi simpli pe care ar trebui sa-i urmezi:
- Imparte proiectele in mici pasi de actiune zilnica
- Prioritizeaza activitatile pe categorii
- Planifica din timp
- Fii realist in planificarea ta
Daca ne gandim la ideea de “lista” cel mai frecvent ne vine in cap, lista de cumparaturi, sau fiindca tot suntem in preajma Craciunului, in mintea noastra acum este “lista de cadouri”.
A avea o lista de cumparaturi, inseamna in primul rand, ca la un moment dat iti vine o idee despre ce trebuie sa cumperi la un alt moment in timp. Sa zicem ca ti-ai dat seama ca nu mai ai pasta de dinti. Iti notezi in lista de cumparaturi si atunci cand vei merge la cumparaturi, consultandu-ti lista, vei ajunge si la acel produs. Rezultatul: ai cumparat pasta de dinti.
Astfel, exista 2 momente principale (dupa cum poti vedea si in lista de mai jos):
- Momentul 1: identificarea nevoii ce are ca rezultat REALIZAREA LISTEI
- Momentul 2: oportunitatea de actiune ce are ca punct final obtinerea unor REZULTATE
Gandeste-te acum la momentul 2! Finalul anului iti arata rezultatele de peste an. Au fost rezultatele cele pe care ti le doreai? Sau gandeste-te la ce faci acum. Este momentul acesta parte a unei planificari de la un moment anterior, cand ti-ai stabit anumite obiective? Sau ceea ce faci este rezultatul conjuncturii sau esti parte a realizarii obiectivelor altora?
Indiferent de analiza pe care o faci, un lucru e clar! Acum, chiar acest moment, poate fii MOMENTUL 1.
Cum iti realizezi tu lista pentru noul an?
5 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: