Productivitate

Planifica-ti saptamana in avans

Gandeste-te ca este luni dimineata si mergi spre job/incepi activitatea. Iti verifici inbox-ul si ai foarte multe emailuri necitite dar totodata iti doresti sa incepi saptamana in forta si sa realizezi inca din prima zi a saptamanii cat mai multe lucruri. Totodata, energia ta nu este la cel mai ridicat nivel dupa un week-end plin, iar motivatia nu iti este prietena.
Cum va decurge ziua? Cel mai probabil vei jongla intre activitati fara sa ai o consistenta a sarcinilor tale. Va trebui sa iei multe decizii cu privire la sarcinile de care sa te apuci, si e posibil sa nu iei deciziile care sa fie in concordanta cu obiectivele tale pe termen lung.

Planificarea saptamanii in avans (inca de duminica) are mai multe beneficii:
– Iti ofera posibilitatea sa te gandesti la obiectivele tale pe termen lung si la modul in care trebuie sa realizezi anumite sarcini pe parcursul saptamanii;
– Iti permite sa-ti blochezi calendarul astfel incat sa ai momente necesare pentru a realiza activitatile versus un calendar in care oricand poate sa apara o noua intalnire;
– Te face sa te gandesti la intervalele din zi cu cea mai ridicata productivitate pentru tine pentru a seta atunci cele mai importante sarcini ale zilei;
– Castigi timpul pe care l-ai folosi pentru planificarea activitatilor luni dimineata.
Cu siguranta te poti gandi si la alte beneficii.

Cum sa-ti planifici saptamana in cativa pasi?
1. Analizeaza-ti obiectivele personale, de familie, profesionale si de implicare in comunitate pe care ar trebui sa le ai notate.
2. In functie de acele obiective, seteaza-ti in calendar ce activitati vei intreprinde in cursul saptamanii. Nu uita sa iti planifici chiar si timpul liber, de relaxare sau activitatile cu familia.
3. Planifica-ti activitatile de baza precum “in ce sa ma imbrac”, “ce voi manca” sau unde si cum ajungi la anumite intalniri  cel putin pentru 1-2 zile in avans.

Vei reusi astfel sa incepi ziua concentrandu-te direct pe sarcinile tale, si asa cum spune Andrei Rosu “unde iti este atentia, acolo iti sunt rezultatele”.

Te-ar putea interesa si articolul: 3 pasi pentru a atinge starea de flux