Concentrare,  Persoane celebre,  Productivitate

Cum reuseste Tom Ford sa scrie scenarii, sa lanseze filme si colectii vestimentare?

De cand am inceput sa studiez productivitatea, vad in orice discutie, interviu, film, carte citita, o serie de provocari de productivitate sau solutii pe care altii le aplica pentru a realiza mai multe si pentru timp liber mai mult alaturi de familie. In articolul de astazi vreau sa-ti vorbesc despre ce am invatat vizionand un interviu la CNN cu celebrul designer si regizor Tom Ford. Este vorba de cateva lucruri pe care le face si care l-au dus la foarte multe rezultate.


Daca nu stii cine este Tom Ford, este perfect normal. Sincer, nici eu nu stiam prea multe despre acesta pana nu am vazut un interviu recent cu el. Brand-ul “Tom Ford” imi rasuna in minte, insa nu-l asociam cu o persoana. Citind mai multe despre acesta, am aflat ca a devenit celebru fiind designer pentru Gucci si Yves Saint Laurent, iar din 2006 si-a lansat propriul brand “Tom Ford”. In 2009 a fost nominalizat la oscar pentru filmul “Un singur om” iar anul acesta a lansat un nou film “Nocturnal animals”. In paralel, anul acesta va lansa 4 noi colectii vestimentare. Mai multe despre Tom Ford aici. Celebra jurnalista de la CNN Christianne Amanpour i-a luat un interviu lui Tom Ford despre noul sau film, abordand printre altele si alte subiecte, pe care poti sa-l vizualizezi integral aici.

Ce mi-a atras atentia insa si a fost baza pentru care am decis sa scriu un articol despre el a fost urmatoarea discutie dintre cei doi (de la minutul 3 si 30 de secunde la 4 minute si 40 de secunde). 

Christine Amanpour: Cum reusesti sa dezvolti, sa filmezi un nou film si sa lansezi o noua colectie in acelasi timp?

Tom Ford: De fapt, chiar 4 colectii. Am activitatile foarte bine planificate, ceea ce mi se potriveste foarte natural. Uneori, primesc cate un email de la un prieten care ma intreaba cand putem sa petrecem timp impreuna. Sa petrecem timp impreuna? Cine are timp pentru asa ceva? As putea sa-mi pun in calendar ca intre 2 si 4 “imi petrec timpul”, insa sunt in mod natural o persoana care-si planifica activitatile si imi place sa fiu ocupat. Atunci cand esti entuziasmat despre ceva ce se intampla in viata ta, cum este pentru mine realizarea de filme, ceva de care sunt foarte pasionat, incep sa fiu mai bun la orice fac creativ. Mi-am blocat o anumita perioada din an, este vorba de 4 luni pe an cand pot sa fac un film. Am realizat “Un singur om” in aceeasi perioada cum “Nocturnal animals”, insa pentru editare mi-am organizat partea de editare aici, si de regula merg cateva ore pentru postproductia filmului, apoi alte patru ore pentru creatiile vestimentare. Atunci cand ma ocup de partea de creatie, cred ca intrucat sunt entuziasmat de ce fac cu filmele, ma ajuta sa iau deciziile potrivite si in alte domenii.

Ce putem invata din raspunsul lui Tom Ford? Cel putin 3 idei:

1. Atunci cand faci lucrurile cu pasiune si entuziasm totul devine mult mai natural

De mai multe ori in raspuns, vorbeste despre pasiune, si despre cum se entuaziasmeaza in tot ceea ce face. Entuziasmul obtinut in zona de realizare a filmelor genereaza noi idei creative in partea de creatie vestimentara. Ti s-a intamplat sa lucrezi la un proiect si dintr-o data sa te trezesti ca ai noi idei la alte proiecte? Este vorba doar de pasiune si concentrare. Gasirea “De ce-ului” este baza pentru a ajunge sa lucrezi cu pasiune si entuziasm. Cum ai putea sa fii mai productiv, daca nu faci cu pasiune ceea ce faci?

Articol > Unde te afli acum? Constientizarea si drumul spre schimbarea catre productivitatea ridicata

2. Avem nevoie de perioade de lunga durata de concentrare si limitarea distragerilor de atentie

Tom Ford spunea ca a realizat filmul (partea de filmare) in 4 luni. Acest lucru imi aminteste de exemplele date de Cal Newport in cartea “Concentrat” (Editura Publica) despre o serie de persoane de succes ce-si blocau perioade lungi pentru munca profunda. Ai un proiect la care vrei sa lucrezi? Ai putea sa-ti aloci o perioada mai lunga pentru a-l finaliza?

Articol > Pe ce te vei concentra astazi? 

3. Planificarea este cheia pentru evitarea amanarii si a duce la bun sfarsit proiectele propuse

Inca din debutul raspunsului, spune ca este o persoane ce-si planifica foarte bine activitatile. De multe ori, uitam ca trebuie sa lucram la lucrurile care conteaza in indeplinirea obiectivelor noastre pentru a lucra la “urgente” care poate nu sunt ale noastre. Cand ai mai mari sanse sa lucrezi la un proiect? Atunci cand ti-ai rezervat un timp in calendar sau atunci cand calendarul tau e liber si ai nevoie de extra motivatie pentru a te disciplina sa lucrezi la el? La fel, este si cu planificarea timpului liber.

Articol > Planifica-ti relaxarea

 

Vrei sa inveti sa-ti planifici mai bine?

Te-ar putea interesa si Ebook-ul “Planificarea activitatilor” disponibil gratuit aici.

Ebook Costin Ciora planificarea activitatilor

 

 


Acesta este articolul nr. 22 din Experimentul de productivitate30 de zile de scris cate 1 articol/zi pe blog”.  Poti sa citesti articolul nr. 21 aici: 5 functii utile ale aplicatiei Google Calendar