Persoane celebre,  Productivitate

Ce putem invata de la Henry Ford despre productivitate?

Probabil printre cele mai reprezentative personalitati din secolul XX, Henry Ford a fost un exemplu de viziune, inteligenta in planificare si anticipare dar si de concentrare pe activitati.

Nascut intr-o familie de fermieri din Michigan, SUA, Henry Ford a fost de mic pasionat de modul in care functionau lucrurile, de la ceasuri la diverse masinarii pe care le demonta pentru a vedea cum functioneaza. In 1891 a devenit inginer in cadrul Edison Illuminating Company, urmata de promovarea sa ca Inginer Sef in 1893.
Dupa mai multe experimente de realizare a unui automobil, si succesul in realizarea unor prototipuri, in 1903, Ford a infiintat Ford Motor Company.

De departe, cel mai mare success a venit prin lansarea Modelului T, un model ieftin ce s-a vandut in 15 milioane de exemplare. Cum a reusit Ford sa produca la un pret inegalabil pentru perioada respectiva? In primul rand, prin concentrarea pe cresterea productivitatii si dezvoltarea liniei de productie, care nu fusese utilizata in acest domeniu pana atunci. Acest lucru a determinat scaderea costurilor si cresterea productiei zilnice.

Totusi, cresterea productivitatii poate avea ca efect un nivel ridicat de rutina pentru angajati. Mai mult, numarul angajatilor scadea si astfel specalizarea pe realizarea anumitor sarcini era incetinita. Identificand acest risc, care putea conduce la scaderea calitatii si productiei, Ford a lansat celebrul “five-dollar workday”. Astfel, salariu zilnic al angajatilor a crescut de la o medie de 2.34 $/zi la 5 $/zi. Dupa anuntul acesta, peste 10.000 de oameni au venit la poarta fabricii sale in urmatoarea zi, cerand sa fie angajati de Ford Motor Company.

Ce putem invata de la Henry Ford despre productivitate? In primul rand, ca motivatia este esentiala in momentul in care ne implicam intr-un proiect.

Daca motivatia ta este una extrinseca (de tip castig sau pedeapsa), atunci cu siguranta vei fii mai productiv atunci cand recompensa este ridicata (ca in exemplu cresterii salariului zilnic la Ford). Mai mult, daca esti presat de deadline-uri sau sub riscul de a fii dat afara sau a avea probleme in cariera, motivatia va fii suficienta sa nu mai amani sarcini.

Motivatia intrinseca vine din viziunea ta, si poate determina nu doar productivitate dar si acea stare de maxima creativitate. Mai mult, este mai benefica pe termen lung, prin simplu fapt ca nu este influentata de obtinerea unei recompense sau evitarea unei pedepse, ci pur si simplu este acolo, pentru ca undeva in adancul tau exista o dorinta mare de a face acel lucru.

Iti doresc sa ai o zi productiva!

 

Te-ar mai putea interesa si articolul Ingrediente pentru productivitate, nu mod de preparare