Limitare timp telefon,  Productivitate

Cat timp petreci pe retelele de socializare? 3 motive pentru care apelul telefonic e mai productiv

O simpla plimbare cu metroul, iti arata un peisaj “tacut” in care multimea de calatori “butoneaza” intens telefonul. O parte citesc ultimele “noutati” de pe retelele de socializare, se joaca, citesc stiri sau pur si simplu comunica cu prietenii, colegii sau familia. Daca esti genul de persoana care deschide telefonul instant in momentul in care se aseaza pe scaun, intra in mijlocul de transport, sau mai rau, atunci cand esti la volan, atunci acest articol este pentru tine.

Imi aduc aminte cum acum cativa ani, retelele de telefonie se blocau in preajma sarbatorilor din cauza traficului mare de sms-uri sau apeluri telefonice. Nu am o statistica recenta, insa senzatia mea este ca volumul de sms-uri si apeluri telefonice a scazut simtitor. Facebook, Whatsapp sau pur si simplu, emailul, au luat locul comunicarii chiar si de sarbatori. De ce? In primul rand, e mai usor sa postezi o urare pe profilul tau de Facebook si sa mentionezi toti prietenii. Comentariile ulterioare, iti demonstreaza ca ei nu doar ca “apreciaza” dar se si asteptau ca tu sa faci acest lucru.

Cei de la Global Web Index au intervievat peste 200.000 de utilizatori de internet si au descoperit o evolutie a timpului petrecut pe retelele de socializare. In medie, cresterea a fost de la 1 ora si 36 de minute in 2012 la 1 ora si 49 de minute in 2015. Acelasi raport Global Web Index, precizeaza ca practic 1 minut din 3 petrecute online este pe retelele de socializare.

timp pe retelele de socializareSursa: Global Web Index, 2016

Acum gandeste-te la modul in care-ti petreci tu timpul online. Te incadrezi in media stabilita de cei de la Global Web Index sau o depasesti. Chiar daca te incadrezi in media lor, gandeste-te ca este vorba de aproximativ 2 ore in care folosesti o retea de socializare. O modalitate prin care poti verifica acest lucru este sa utilizezi o aplicatie ce-ti contorizeaza timpul petrecut online precum Rescue, Time Doctor sau Toogl. Aparent, sprijinul pentru limitarea timpului pe telefon/retele de socializare poate veni tot din partea tehnologiei. Mai mult, ar trebuie sa te intrebi de ce folosesti retelele de socializare? Vrei sa te “relaxezi”, sa te “informezi” sau pur si simplu vrei sa comunici?

Mergand mai departe, gandeste-te cum este ingreunata comunicarea atunci cand in loc sa dai un simplu telefon, vorbesti cu prietenii pe Whatsapp sau pe Facebook Messenger, asteptand ca acestia sa raspunda la randul lor. Prin esenta lor, aceste aplicatii merg pe ideea de comunicare asincrona. Receptorul nu va verifica mesajul in acelasi timp. De fapt, de cele mai multe ori acesta este argumentul comunicarii prin whatsapp (“Ii dau un mesaj pe whatsapp sa nu deranjez”). Dar, ce se intampla atunci cand o comunicare asincrona devine o comunicare sincrona (cei care corespondeaza o fac in timp real)?

Iti prezint raspunsul meu in 3 motive pentru a apela telefonic persoana cu care vrei sa vorbesti:

1. Lipsa de conectare

Cu toate ca vei scrie mesaje text, nu vei intelege (decat partial prin „emoticon”-urile tastate de cei cu care vorbesti) care este starea lor. Implicit, ce rost mai are intrebarea „Ce mai faci?”. Un simplu apel telefonic, poate nu doar sa-ti inveseleasca un prieten dar si sa creeze o legatura mai puternica. Mai mult, cu siguranta iti vei da seama daca este suparat sau bucuros. Aceeasi stare poate fi mascata de un simplu “emoticon” butonat de pe telefon.

2. Calitatea conversatiei

Esti mai concentrat pe subiectul discutiei atunci cand vorbesti la telefon, fata de posibilitatea ca unul dintre prieteni sa nu inteleaga ce vrei sa spui. Mai mult, revenirea constanta pentru a vedea cine a mai raspuns si ce a mai raspuns, te va face sa iti intrerupi constant ceea ce faci. Simpla obisnuita sa deschizi frecvent telefonul iti va crea un obicei, ce se va declansa chiar si atunci cand nu ai neaparat o conversatie. Daca esti genul ce petrece mult timp pe telefon poate te-ar ajuta o aplicatie din cele prezentate aici.

3. Cresterea concentrarii

In momentul in care esti intr-o „discutie” continua pe Whatsapp sau pe Facebook pentru o zi intreaga, abilitatea ta de a te concentra pe sarcini va fi puternic influentata. Conversatia in sine va deveni un alt punct in to-do-list-ul tau mental. Ce vei pierde? Ocazia de a face munca de calitate si a te concentra pe obiectivele tale…si asa cum spunea statistica de mai sus, in medie 1 ora si 49 de minute (valoare mult mai mare in realitate), de timp ce ar putea fi folosit mult mai productiv.

In final, ramane doar sa identifici daca ceea ce am scris mai sus se aplica propriei tale persoane. Nu uita ca orice pas mic de constientizare devine un pas mare pentru schimbare.

Intrebarea mea acum pentru tine este: Pe cine vei telefona in urmatoarele minute?


Te-ar mai putea interesa si articolul 3 perioade offline pentru a-ti creste productivitatea.