De ce nu ne indeplinim obiectivele?
Conform unui studiu al Universitații din Scranton, doar 8% din oameni isi indeplinesc obiectivele setate de Anul Nou. Nu stiu cum ti se pare tie, dar eu cred ca procentajul este foarte mic si surprinzator. M-am gandit sa-ti prezint cateva motive pentru care cred ca obiectivele esueaza.
Iata cateva idei:
– nu sunt realiste. Tony Robbins spune ca atunci cand exista un conflict privind realizarea unui obiectiv fie iti schimbi realitatea, fie iti schimbi asteptarile. Cat de realiste sunt obiectivele pe care le-ai setat de Anul Nou?
– nu sunt dorite. Multe din obiective sunt dorite de cei din jurul nostru sau parte a unei “imagini” pe care o dorim despre noi. Astazi, a fi tu insuti este din ce in ce mai problematic si poti usor sa cazi in capcana dorintelor celorlalti fata de tine. Gandeste-te bine, sigur iti doresti sa indeplinesti acel obiectiv? Un test simplu este sa te gandesti cum iti va imbunatati viata indeplinirea lui. Nu vizualizezi nicio imbunatatire?
– ne concentram prea mult pe rezultatul obiectivelor si mai putin pe experienta in sine. Daca obiectivul este sa slabesti 10 kg, a te concentra pe cifra si adaugand “greutatea” trezitului de dimineata pentru exercitiile fizice, te vei apropia de esecul obiectivului. O alternativa ar fi targeturi mai mici precum 10 kg de slabit in 10 luni (1 kg pe luna – 250 grame pe saptamana), eliminarea sau reducerea dulciurilor, dieta echilibrata si program de mese regulat dar si somn. Traim in era “ACUM”, si daca nu obtinem “ACUM”, ne multumim cu “MAINE”.
– lipsa sustinerii din partea celorlalti dar si … din partea propriei persoane. Este nevoie de disciplina pentru a nu fi afectati de lipsa increderii din partea celorlalti. Multi au renuntat la visurile lor, iar astazi sunt maestrii in a ne spune ca NU putem sa facem un lucru. Daca-ti cunosti “De ce-ul” si stii clar unde vrei sa te indrepti, nu ai de ce sa nu iti indeplinesti obiectivele. Cel mai probabil este o chestiune de rabdare si persistenta, in niciun caz de “mecanica” a obiectivelor.
– RABDAREA! RABDAREA! RABDAREA! Psihologii spun ca atunci cand un obiectiv este dorit el devine parte din ceea ce suntem. Problema e ca pana si creierul considera ca deja am ajuns sa avem obiectivul indeplinit. Acest lucru creeaza un conflict intre realitate si ceea ce consideram ca “ar fi trebui sa avem deja”. Rezultatul: nerabdarea. Atunci cand ai planificat, ai actionat pas cu pas catre obiectiv si nu l-ai indeplinit trebuie sa perseverezi si sa ai rabdare. Din nou, nu uita sa-ti constientizezi lipsa de rabdare atunci cand incepi sa fii frustrat ca nu ai atins obiectivul. Let it GO!
Orice alte motive ati regasit in propriile voastre incercari sau reusite, sunt utile de adaugat listei.
Inchei printr-un citat care contine ingredientele necesare pentru a-ti indeplini obiectivele: “Rabdarea, persistenta si efortul sunt o combinatie imbatabila pentru succes” – Napoleon Hill