Interviu despre Productivitate,  Productivitate

Productivitatea are 4 roti: auto-motivare, focus, determinare si obiective clare! Interviu despre productivitate cu Elena Badea

Am cunoscut-o pe Elena in urma cu aproape 10 ani si inca de la inceput mi-am dat seama de stilul profesionist si eficient cu care lucreaza. Timp de 15 ani, Elena Badea a fost Director de Business Development si apoi Director de Marketing al unei companii internationale de top ce activeaza in Romania. Are o vasta experienta in business development, account management, marketing corporativ, operational si marketing digital. A coordonat 38 de cercetari privind mediul de business si antreprenorial din Romania si s-a implicat in programe de formare si coaching pentru manageri si oameni de afaceri, dar si in proiecte de responsabilitate sociala si educatie. Publica frecvent articole in presa centrala din Romania si este invitata ca vorbitor la numeroase conferinte nationale pe teme actuale de marketing si business development. Din 2016 este Partener si Senior Consultant la Sfera Business, o firma de training si consultanta axata pe oferirea de solutii integrate in vanzari, management si relatii cu clientii.

Cum arata viata unei profesioniste implicata in foarte multe proiecte? De curand, Elena a acceptat sa-mi raspunda la cateva intrebari despre productivitatea personala, transmitand in final cateva sfaturi clare!

————————————————————

Costin Ciora: Elena, ce inseamna pentru tine sa fii productiva?
Elena Badea: Sunt inginer si fac totul cat mai simplu posibil. De aceea, acum multi ani mi-am facut un sistem pe care il folosesc si azi. Lucrez pe baza de TO DO list. Am o agenda in care in fiecare dimineata iau o fila noua pentru ziua care abia incepe. Ma uit la lista din ziua trecuta si transcriu tot ce a mai ramas de rezolvat. Adaug lucrurile noi si diferite pe care le am de facut in acea zi. Apoi fac un mic triunghi in dreptul celor prioritare si o steluta in dreptul celor importante pe care le voi aborda in pasul doi. Pe lista raman si lucruri de facut care nu primesc nici un semn in dreptul lor. Acelea sunt cele pe care le am in vedere pentru un termen de realizare mai lung. Cu acest sistem, la finalul zilei totul este clar. O zi productiva este cea in care am rezolvat toate cele sarcinile prioritare si 80% dintre cele importante.

C. C.: Cum arata o zi productiva pentru tine?
E.B.: O zi productiva incepe cu primul gand din fiecare dimineata: totul depinde de tine! Am 23 de ani de experienta in business si am inteles inca de la inceput ca sunt multe alegeri care depind de noi si care ne fac productivi. De exemplu, alegerea de a nu ramane cantonati in convingeri limitatoare. Alegerea de a fi disciplinati in invatare. Alegerea de a modela comportamente de la oamenii de succes din jurul nostru. Dincolo de rezultate, o zi productiva este cea in care ai alocat 8 ore pentru munca, 7 ore pentru somn, 2 ore pentru auto-dezvoltare si 7 ore familiei, prietenilor, plimbarilor, relaxarii.

C.C.: Care sunt obiceiurile zilnice pe care le practici?
E.B.:Nu am decat un singur obicei si de acesta ma tin cu strictete de multi ani de zile. In fiecare zi aloc doua ore pentru a citi, invata, asculta seminarii sau conferinte internationale, pentru a studia ceva nou. In felul acesta am reusit sa acumulez un volum mare de cunostinte din domeniile care ma pasioneaza: neurostiinte, programare neuro-lingvistica si stiintele comunicarii.

C.C.: Se spune ca ceea ce este planificat, este realizat. Cum ti-ai planificat activitatea pentru anul ce urmeaza?elena-badea_sfera-business
E.B.: Eu spun un pic diferit: ceea ce este planificat, este pe jumatate realizat. Am un plan extrem de detaliat pentru urmatoarele 6 luni si repere importante pentru urmatorii 3 ani. Mai am cateva obiective pe termen ceva mai lung, insa nu pot sa spun ca am totul panificat pentru un an de zile de acum inainte. Imi place sa las loc si pentru spontaneitate, dar si pentru acomodarea unor oportunitati pe care inca nu le cunosc si care s-ar putea ivi in lunile urmatoare. De la profesorul meu de NLP, Daniel Bichis, am invatat ca este important sa lucrez cu intentia si sa fiu atenta la zona de co-creare si de potential.

C.C.: Intre multi-tasking si focus pe o activitate, ce stil ti se potriveste mai mult?
E.B.: Pe mine ma caracterizeaza un grad foarte mare de versatilitate. Am avut perioade foarte lungi in care, deoarece lucram in corporatii multinationale, ma bazam pe multitasking. Coordonam si 15 proiecte mari in acelasi timp, plus altele mai micute. Dar asta de la 9 am la 6 pm. Dupa aceea, ramaneam la birou si ma ocupam inca 2-3 ore de tot ceea ce presupunea focus pe o activitate (dezvoltare de concept, revizuirea unor materiale, etc). Am o mare capacitate de a imi concentra atentia si de a lucra eficient. Pot face asta oricand, dar mai ales seara, deoarece asa este bioritmul meu. Nu am fost asa intotdeauna, dar mi-am antrenat atentia incepand inca din facultate si asta m-a ajuta foarte mult, inclusiv pe parte de productivitate.

C.C.: Cat de mult inseamna planificarea intr-un obiectiv de-al tau?
E.B.: Planificarea este 60-70%, dar ce stiu eu sa fac diferit este ca atunci cand planificarea este gata in proportie de 50% sa trec la actiune. Imi place sa testez, sa iau feedback relevant si sa fac ajustari. Poate ca are de-a face cu profesia mea din marketing, dar imi place sa merg cu mai multe etape in paralel. Asa cum spuneam, ma ajuta experienta si capacitatea mea de a face rapid modificari in planul initial si sa includ toate informatiile relevante venite in etapele ulterioare. Spun despre mine ca functionez ca sistem deschis si tot asa procedez si cu planificarea si atingerea obiectivelor personale si profesionale.

dsc_6900C.C.: Ce instrumente de productivitate folosesti (app-uri, tool-uri etc)?
E.B.: Singurul instrument pe care il folosesc este calendarul din telefonul mobil. Am grija ca in urmatoarele doua minute dupa ce am programat/modificat o intalnire, conferinta, training sau seminar sa imi trec informatiile in calendar. In rest, am alte instrumente, sa le spunem interioare, pe care le folosesc sistematic. Se numesc auto-motivare, focus si determinare. Am invatat cateva lucruri despre felul in care functioneaza mintea noastra, ca sa stiu ca nici un tool nu poate inlocui aceste elemente esentiale pentru productivitatea personala.

C.C.: Ce parere ai despre impactul tehnologiei asupra productivitatii: angajatii pot fi mai productivi si mai putin productivi in acelasi timp? Exista multe lucruri ce distrag atentia de la lucru (ex. retelele sociale), cu toate acestea exista mai multe instrumente de productivitate.
E.B.: Cred ca tehnologia poate avea un impact pozitiv pentru productivitate. Este foarte eficient sa lucrezi in tooluri si medii virtuale colaborative si sa faci cu ele, in mod eficient, sedinte, consultari, modificari in documente, etc. Mi s-a parut foarte fain cand o colega din Australia a intrat cu mine pe Skype, mi-a dat acces la PowerPointul ei si i-am facut cateva modificari, eu fiind la biroul din Bucuresti. Dincolo de aceste aspecte, tehnologia nu poate compensa (inca) resurse interioare esentiale pentru productivitate cum sunt: capacitatea de concentrare, capacitatea de a ramane flexibil in gandire in fata unor evolutii care sunt diferite de ceea ce ai avut in vedere la planificare, etc.

C.C.: Cum gestionezi verificarea numarului mare de emailuri pe care le primesti?dsc_6937
E.B.: Pana acum cateva luni aveam de citit cam 150 de emailuri pe zi. Acum e mult mai simplu. De cand am trecut in antreprenoriat numarul de emailuri pe care le primesc intr-o zi este mult mai mic. Dar cand eram in corporatie mi-am facut un sistem de lucru cu emailurile care ma ajuta foarte mult. Foloseam tehnici de citire rapida combinate cu un sistem de foldere. Toate emailurile la care trebuia sa lucrez ramaneau in inbox, restul plecau in folderele relevante imediat dupa citirea rapida. (La spam dadeam delete imediat, daca trecea de filtre.) Indicatorul de performanta era ca la finalul zilei sa nu am nici un email necitit, iar cele din inbox ramase nelucrate (in functie si de termenele limita pe care e aveau) sa nu depaseasca un ecran.

C.C.: Cum gestionezi sedintele din diversele proiecte in care esti implicata? Peter Druker spunea ca “Sedintele sunt un simptom al proastei organizari. Cu cat mai putine sedinte, cu atat mai bine.”
E.B.: Cand lucram ca Director de Marketing si Comunicare alegerea nu imi apartinea intotdeauna. Totusi, numarul de sedinte la care trebuia sa merg era chiar rezonabil. In rest, lucram in acelasi spatiu cu colegii din echipa pe care o coordonam, iar interactiunea cu ei era directa. Acum, ca antreprenor, timpul de sedinte este in medie de doua ore pe zi. Proiectele le gestionez prin email si telefon. Am insa intalniri de coaching si de consultanta unde timpul inseamna bani, iar acestea sunt din ce in ce mai multe.

C.C.: Care este cel mai bun sfat pe care il poti da pentru cresterea productivitatii?
E.B.: Eu spun asa: nu te lua dupa sfaturi. Ele nu sunt decat o repetare a experientei altora. Asculta-le insa cu atentie si invata sa ai in plan pentru tine, pentru viata ta si pentru fiecare situatie pentru care poti sa te pregatesti dinainte. Timpul pe care il avem pe aceasta planeta este singura resursa cu adevarat a noastra. De aceea, ori alegem noi ce sa facem cu el si cu abilitatile noastre, ori aleg altii pentru noi, iar asta nu este nici pe departe ceea mai buna optiune.

Productivitatea este cea care ne permite sa tinem in echilibru timpul pentru noi si timpul pentru ceilalti, dar numai daca alegem asta. Daca vreti productivitatea este masina care ne duce de la un obiectiv la altul pe drumul vietii. Iar masina asta are 4 roti: auto-motivare, focus, determinare si obiective clare.


Poti sa citesti mai multe despre Elena pe site-ul Sfera Business aici.


Te-ar mai putea interesa si interviul cu Andrei Rosu:  Gaseste-ti “De Ce-ul” si treci la treaba! Interviu despre productivitate cu Andrei Rosu sau cel cu Adriana Istrate: Planificare buna face ca actiunea sa fie foarte simpla

Comments Off on Productivitatea are 4 roti: auto-motivare, focus, determinare si obiective clare! Interviu despre productivitate cu Elena Badea