Experimente,  Productivitate

Ce repede a trecut timpul! Notarea timpului petrecut cu fiecare sarcina

Ne pricepem la gasirea celor mai bune obiective pentru noi sau la realizarea unui plan detaliat. Uneori ne blocam in actiunea propriu-zisa care sa duca obiectivele direct catre zona de rezultate. Insa, de multe ori acest lucru se intampla si fiindca nu stim la ce am lucrat si cat a durat. 


Saptamana trecuta o colega imi povestea ca si-a notat tipul si durata fiecarei activitati din cursul unei zile. Mai exact, folosind un fisier excel a scris pe parcursul zilei intervalul si durata sarcinilor importante. La finalul zilei a constatat cat timp petrecuse pe sarcini cu impact scazut asupra activitatii sale, dar si timpul petrecut pe retelele de socializare sau verificand emailul. La ce a ajutat-o acest experiment? In primul rand, a constientizat modul in care si-a petrecut ziua respectiva. In al doilea rand, analizand durata sarcinilor a putut sa regandeasca pe ce se va concentra in ziua urmatoare. Si in al treilea rand, a inteles cat de util este sa stie exact durata fiecarei sarcini.

Dupa cum iti spuneam in articolele trecute, de ceva timp folosesc o aplicatie de “time tracking” numita Toogl. Aceasta ma ajuta sa-mi analizez durata petrecuta cu sarcinile si proiectele in care sunt implicat. Aplicatia este gratuita si vine cu o extensie pentru Google Chrome. Astfel, la apasarea unui buton poti incepe urmarirea timpului cu o anumita sarcina. Insa, la fel de bine poti folosi o agenda, un fisier excel sau calendarul. Ideea de baza este sa stii in orice moment la ce ai lucrat si cat timp ti-a luat.

Cum poti sa-ti analizezi timpul petrecut cu sarcinile in 3 pasi?

1) Alege modul in care vei tine aceasta evidenta

Daca ti se potriveste o aplicatie, mai poti folosi Time Doctor sau Rescue Time. Daca nu, alege o agenda pe care sa o ai la indemana. Ar fi de preferat sa notezi timpul acolo unde ai notate sarcinile tale (pentru lista de sarcini folosesc Todoist ce se integreaza cu Toogl astfel incat atunci cand incep o noua sarcina gasesc butonul Toogl in dreptul sarcinii).

2) Noteaza-ti timpul pentru fiecare sarcina

Nu uita sa-ti notezi timpul petrecut pentru fiecare sarcina. Daca nu poti face acest lucru pe parcurs, rezerva-ti cateva minute la finalul zilei pentru a rememora pe ce ti-ai petrecut ziua.

3) Analizeaza si ia deciziile corespunzatoare

La finalul zilei sau saptamanii analizeaza cum ti-ai petrecut timpul. Ai putea sa faci mici schimbari care sa te duca in directia cresterii productivitatii?

 

La tine cum a trecut ziua?


Te astept si pe pagina mea de Facebook aici.


Te-ar putea interesa si Ebook-ul “Planificarea activitatilor” disponibil gratuit aici.

Ebook Costin Ciora planificarea activitatilor


Acesta este articolul nr. 15 din Experimentul de productivitate30 de zile de scris cate 1 articol/zi pe blog”.  Poti sa citesti articolul nr. 14 aici.

Pe 26 septembrie te astept la Ora de Productivitate la Seneca Anticafe. Detalii aici.

Ai nevoie de sprijin? Am dezvoltat programul Productiv 30 – mai productiv in 30 de zile – afla mai multe aici.

launch