Ai multe sarcini neterminate la final de saptamana? Cateva idei productive!
E vineri si probabil ca ti-au ramas foarte multe sarcini neterminate. In cazul in care ti-ai terminat toata treaba te felicit! Insa, daca inca exista sarcini din proiectele la care lucrezi, si ai vrea sa gasesti cateva sfaturi practice, atunci acest articol este pentru tine.
Zilnic acumulam noi sarcini si este posibil ca la finalul zilei sau saptamanii, sa nu fii prea aproape de finalizarea acestora. Indiferent de gradul tau de implicare in activitatile companiei sau organizatiei in care activezi, mereu se gasesc noi sarcini cu termene din ce in ce mai stricte. In psihologie, efectul Zeigarnik (despre care poti sa citesti mai multe aici), spune ca oamenii memoreaza sarcinile neterminate sau cele intrerupte mai bine decat sarcinile finalizate. Studiind modul in care chelnerii din Berlin tineau minte comenzile neplatite, psihologii Kurt Lewin si Bluma Zeigarnik au studiat acest fenomen prin intermediul experimentelor.
Care este legatura cu situatia ta? In primul rand, este normal ca sarcinile nefinalizate sa-ti ramana in minte peste seara sau peste week-end. Din pacate, lipsa ta de atentie pe activitatile ce tin de relaxare, se va traduce in timp pe laptop, pe telefon (pentru a verifica un potential email) sau chiar citind sau lucrand la diverse rapoarte.
Insa, stiinta ne arata ca atunci cand exista o problema, putem gasi o serie de solutii.
Psihologii Roy Baumeister si E.J. Masicampo au dezvoltat teoria “Consider it done”, despre care poti sa citesti mai multe aici. Conform acestei teorii, efectul Zeigarnik (cel prin care sarcinile nefinalizate raman in mintea ta pana la finalizare), poate fi diminuat prin intermediul unui plan clar prin care sa se specifice cum se va finaliza sarcina respectiva. Teoria acestora este fundamentata printr-o serie de experimente.
Iata mai jos cateva idei prin care sa-ti analizezi sarcinile neterminate si prin care sa-ti creezi un plan pentru acestea. Ar trebui sa-ti petreci 10-15 minute in fiecare zi la finalul programului pentru aceasta actiune, intrucat beneficiile sunt nu doar de intelegere a volumului viitor de munca dar si de relaxarea necesara pentru seara, respectiv week-end.
1. Care sunt sarcinile nefinalizate in acest moment?
Atunci cand stii clar ce sarcini nu ai finalizat in ziua de astazi, poti sa le reprogramezi sau sa gandesti un plan pentru acestea. Este posibil ca in zilele urmatoare sa nu lasi nefinalizate acele sarcini foarte importante? Un bilant al sarcinilor nefinalizate iti vor arata ce amani, astfel incat in urmatoarea zi sa incepi cu acele sarcini importante si cu potential ridicat pentru tine.
2. Care este planul pentru finalizarea acestora?
Atunci cand amanam, ajungem intr-un punct in care amanarea nu mai este o optiune. Acela este momentul unui termen iminent sau unor riscuri profesionale care te vor face sa duci la bun sfarsit sarcina. Regandeste-ti activitatile in pasi mici care sa fie mai usor de realizat astfel incat sa castigi impulsul necesar pentru a finaliza intregul proiect.
3. Care este perioada alocata pentru noile sarcini?
Noteaza-ti in agenda/aplicatia de lista de sarcini sau calendar cand vei lucra la acele sarcini. Nu uita ca sarcinile vor trebui sa intervina in zile in care aveai deja planificat altceva. Acest lucru inseamna o regandire a activitatilor.
Atunci cand vei stii clar care este planul tau cu privire la noile sarcini, iti va fi nu doar mai usor din punctul de vedere al aplicarii planului tau, dar vei putea raspunde si la eventualele intrebari privind nefinalizarea acelor sarcini.
Iti doresc sa ai productivitate ridicata!
One Comment
Pingback: