Productivitate

4 pasi strategici catre productivitate

De cele mai multe ori cand vrem sa fim mai productivi, ne lipseste o privire de ansamblu si oricat de repede am aplica instrumente de productivitate citind articole, vizualizand clipuri sau ascultand audio-book-uri, ceva e posibil sa lipseasca. Mi-am dat seama ca este vorba de un cadru general de la care sa pornim.

In activitatea mea de cercetare am analizat o serie de modele de crestere a performantei companiilor. In urma cu 2 ani am creat un model strategic numit SEED Strategic Model, util companiilor ca framework de dezvoltare a strategiei.

Pe scurt, SEED Strategic Model cuprinde:

  • Strengths – Punctele forte – capabilitatile interne ale companiilor
  • Environment – Mediul de lucru & cel competitional
  • Expectations – Asteptarile/ Obiectivele
  • Development – Modul de actiune

Ce legatura are acest model cu productivitatea?

Raspuns: Productivitatea individuala duce la performanta organizationala.

In 1908, Henri Ford a revolutionat industria productiei de masini prin lansarea Modelului T ( numit de americani Tin Lizzi), considerat primul automobil accesibil pentru americanul de rand. Modul in care a realizat acest lucru a fost prin eficientizarea productie si includerea unei linii de fabricatie, in comparatie cu constructia individuala. Henri Ford, a crescut treptat productivitatea angajatilor sai ce a dus la cresterea performantei companiei si impact imens in industrie.

Cu siguranta, iti doresti sa ai impact mai mare prin activitatea pe care o faci, sa castigi mai mult sau sa stii ca produsele/serviciile la care contribui sunt folosite de mai mult oameni.

Pornind de la SEED Strategic Model iti propun 4 pasi strategici catre productivitate!

1.Creeaza-ti o lista a punctelor tale forte!

Cand vrei sa fii mai productiv, trebuie sa intelegi modul in care functionezi. Poate vrei sa fii mai productiv dimineata, insa tu nu esti o persoana matinala, si oricat ai incerca e posibil sa revii la vechile obiceiuri. Schimbarea este posibila, insa daca nu te aliniezi cu cine esti cu adevarat este posibil sa ajungi la performanta de a te trezi la 5 dimineata mai mult ca urmare a ceea ce fac cei din jur si nu a modului in care functionezi.

Tine minte! Nu exista o formula magica pentru ca tu sa fii mai productiv. Exista in schimb cadre si modele de la care poti sa te inspiri, cu conditia sa le adaptezi la cine esti tu sau cine vrei sa devii. Competentele tale sunt importante, mai ales daca vrei sa fii mai productiv la un loc de munca ce nu te motiveaza si unde ziua ti se pare ca trece foarte greu. Acolo nu productivitatea este problema.

2.Analizeaza mediul in care traiesti si mediul de lucru!

Mediul in care lucrezi iti afecteaza productivitatea. Devii la fel ca oamenii cu care iti petreci timpul, asa ca analizeaza mediul si oamenii si modul de lucru. Daca lucrezi intr-un mediu cu sedinte eficiente si scurte, cu siguranta stilul tau de productivitate este influentat astfel incat in momentul in care tu trebuie sa tii o sedinta vei incerca sa fii eficient si la obiect. De cele mai multe ori, analizam oamenii precum Bill Gates, Mark Zuckerberg sau Steve Jobs fara sa tinem cont de diferentele imense ale mediilor de lucru.

Iti recomand asadar, sa analizezi si stilul de productivitate ale unor antreprenori sau directori romani precum Marius Ghenea (antreprenor in serie) , Cristina Batlan (co-fondator Musette), Radu Georgescu (fondator GeCad), Florin Talpes (CEO Bitdefender) sau Dragos si Adrian Paval (fondatorii Dedeman). Vei gasi in acestia si multi altii, modele de eficientizare a productivitatii adaptate la Romania.

3.Stabileste clar care sunt asteptarile tale pentru acest an/luna/saptamana!

Obiectivele tale sunt combustibilul pentru crestere, insa asteptarile pot actiona de cele mai multe ori ca o frana. Cand vrei sa fii mai productiv, ar trebui sa vezi daca obiectivele tale necesita o crestere a productivitatii si mai mult in ce directie. In functie de activitatea ta, e posibil sa ai asteptari prea mari fata de realitatea situatiei, ceea ce necesita o flexibilitate mai ridicata pentru a te repozitiona.

4.Dezvolta-ti un plan clar de actiune!

Cum actionezi astazi? Ce te face sa ai productivitate scazuta? Poate este vorba de timpul petrecut pe email, pe retelele sociale sau poate prea mult multi-tasking. Schimbarile mici pot conduce la rezultate mari. Asadar, o schimbare precum planificarea, timpul si numarul de ori pentru verificarea emailurilor,  limitarea activitatilor de multi-tasking sau o structura a activitatilor importante si urgente, ar putea sa insemne mult pentru maximizarea productivitatii.

Tine minte insa, ca orice sfat trebuie dublat de actiune!

Iti doresc sa ai maxim de productivitate!

Poate te intereseaza si articolul: Important sau urgent? Mai productiv prin planificare simpla

template setarea obiectivelor