Amanarea,  Experimente,  Productivitate

Atunci cand faci un lucru pe care l-ai amanat

Ti s-a intamplat sa vrei sa faci un anumit lucru pe care il amani de ceva timp? Proiecte, rapoarte, sarcini, cam toate sunt undeva in lista noastra. Dar cum ne simtim atunci cand realizam un lucru pe care l-am amanat? Cum ar fi sa ne concentram mai mult pe acel sentiment de dupa mai des.


De ceva timp pe langa lista de “to do” am inceput o lista numita “later list”. In ea sunt acele sarcini pe care simt ca inca nu le pot realiza (fie ca am nevoie de mai multe abilitati, fie nu sunt in atentia mea in acest moment). Insa, nu sarcinile din lista “de mai tarziu” sunt cele care imi dau uneori batai de cap. Ci, acele sarcini din lista de to-do importante pe care le aman de pe o zi pe alta. In aplicatia pe care o folosesc (Todoist) am optiunea de a amana pe ziua urmatoare sau la o alta data. Exista anumite sarcini pe care le amanam pana in punctul in care devine necesar (poate un termen) sa le finalizam. Nu vreau sa-ti scriu despre de ce amanam sarcinile. Am scris un articol pe acest subiecti pe Cariere Online (detalii aici). Mai degraba, vreau sa-ti spun despre ce simt eu atunci cand finalizez un proiect pe care l-am amanat de ceva timp.

De curand a trebuit sa finalizez rezultatele unui studiu la care am lucrat in primavara. Este vorba despre studiul de productivitate in care am rugat cititorii site-ului meu si cei care imi urmaresc postarile pe Facebook sa raspunda care sunt provocarile lor legate de productivitate. Rezultatele studiului se vor publica in versiunea online a Revistei Cariere, fiind un studiu sustinut de catre acestia. De multe ori amanam lucrurile fiindca ne dorim sa facem totul perfect.

Ce-am invatat despre amanarea ca urmare a finalizarii unui raport pe care l-am amanat ceva timp?

1. Concentrarea pe sarcina amanata

Atunci cand ai ceva important de realizat este util sa petreci timp gandindu-te la sarcina respectiva si la motivele pentru care nu ai realizat-o pana atunci. Mai mult, poti gasi noi solutii de realizare a sarcinii fiindca este posibil ca o cauza a amanarii sa fie tocmai modul ineficient prin care gandeai rezolvarea ei.

2. Senzatia de dupa realizare

Atunci cand finalizezi un proiect amanat realizezi probabil te intrebi de ce nu l-ai realizat pana atunci. Este o senzatie care te motiveaza si te face sa pornesti cu mai mult curaj in urmatorul proiect.

3. Lectia invatata

Asa cum spuneam in articolele trecute, nu exista o “formula” a productivitatii care sa se aplice tuturor. In schimb, fiecare situatie in care ai amanat un proiect ar trebui sa-ti spuna ceva despre tine. Asadar, priveste totul ca o noua oportunitate de invatare care sa te ajute sa eficientizezi proiectele curente si viitoare in care te vei implica.

Tu ce proiecte ai amanat in ultima perioada?


Te astept si pe pagina mea de Facebook aici.


Te-ar putea interesa si Ebook-ul “Planificarea activitatilor” disponibil gratuit aici.

Ebook Costin Ciora planificarea activitatilor


Acesta este articolul nr. 17 din Experimentul de productivitate30 de zile de scris cate 1 articol/zi pe blog”.  Poti sa citesti articolul nr. 16 aici.

Pe 24 octombrie te astept la Ora de Productivitate la Seneca Anticafe. Detalii aici.

Ai nevoie de sprijin? Am dezvoltat programul Productiv 30 – mai productiv in 30 de zile – afla mai multe aici.

launch