Iluzia “Exista potentialul sa…”
In urma cu cateva zile scriam un articol despre costul asteptarilor neproductive. Despre acele asteptari care fiind poate realiste devin neproductive si nu duc la rezultate sau la timp liber. M-am gandit zilele acestea de unde vin aceste asteptari neproductive. Un prim raspuns care mi-a venit este ca acestea vin de la abundenta “potentiala” din jurul nostru.
Spre exemplu, daca acum vreai sa bei o cafea buna, exista o serie de locuri din ce in ce mai sofisticate unde poti sa-ti cumperi o cafea buna. Dar, in urma cu multi ani acest lucru nu era posibil. Exista o limitare nu doar a locurilor unde puteai sa bei o cafea buna, dar si a tipului de cafea. Astazi, exista “potentialul” sa faci orice-ti propui. Vrei sa-ti deschizi un business? Nicio problema, internetul asigura o serie de oportunitati. Vrei sa-ti schimbi cariera? Nu doar ca exista consultanti in cariera care sa te ajute, dar exista cursuri gata pregatite sa-ti descoperi “potentialul”. Poate pare ca acest articol este cel mai pesimist pe care l-am scris vreodata. Probabil ca este 🙂
Atunci cand iti setezi in minte expresia “Exista potentialul sa…” si completezi cu ce consideri ca te-ar ajuta, exista riscul sa depasesti limitele productive ale asteptarilor. Chiar si expresia “The Sky is the limit” impune o limita, chiar daca exagerata.
In cartea “Mai mult cu mai putin”, Leo Babauta vorbeste despre “arta setarii limitelor”, vorbind despre modul in care ar trebui sa ne setam limite in munca, in alimentatie, in obiceiuri sau in business. “Abundenta”, fie ca e vorba de numarul de cafele baute intr-o zi, de grijile acumulate, de orele de privit la serialul/serialele preferate, nu duce la nimic mai mult decat la setarea artificiala a unor standarde nerealiste. Practic, orice limitare se transforma in ceva fara limita, frumos denumit “potential”. Revenind la exemplul cu serialele, daca o platforma iti permite sa vezi un nou sezon cu toate cele 10 episoade, lipsa unei limitari autoimpuse te poate face sa iti petreci intreaga noapte privind acele seriale, cu ceva costuri de oboseala pentru a doua zi.
Cand “exista potentialul” sa avansezi, “abundenta” aceasta a unei oportunitati poate realiste poate nu, te va conduce la depasiri ale limitelor impuse poate de corpul tau sau de mintea ta. Uneori aceste depasiri sunt utile, schimbarile sunt benefice iar rezultatele sunt pozitive. Dar, alteori, se transforma intr-o iluzie, ce duce la asteptari neproductive si la costuri incredibil de mari.
Asadar, setarea unor limite ar trebui sa devina punctul principal al modului in care-ti identifici actiunile urmatoare, fie in cariera, fie in viata personala.
Lipsa limitelor a devenit un obicei, fie ca e vorba de lipsa limitei la munca, in sedinte, in vorbit, in tastat sau scrolling pe Facebook sau Like-uri de pe Instagram. Se vede peste tot, in modul in care oamenii merg pe strada, stau pe telefon in trafic, fumeaza la parterul cladirilor de birouri sau verifica telefonul in mijlocul unui film la cinema.
Toate aceste asa-zise spatii cu “potential” au tot ce le trebuie sa devina obiceiuri toxice.
Si atunci ce poti face?
- Identifica zonele in care exista o abundenta in viata personala sau profesionala.
- Impune limite pentru a te bucura pe deplin de experienta
- Experimenteaza perioada fara respectiva “abundenta”. Am facut cateva experimente, de exemplu, de deconectare de la retelele de socializare. Cand am revenit la utilizarea lor, am privit aceste instrumente cu totul diferit. Acum mai lucrez la un experiment tot din zona de deconectare, de care voi scrie cel mai probabil luna urmatoare.
- Bucura-te de fiecare experienta ca si cum nu ar fi atat de “limitless”.
Procesorul de cuvinte imi arata ca am scris deja 581 de cuvinte.
Ma opresc aici, desi “exista potentialul” sa mai scriu.
Succes!