#12ingrediente

Raftul de sus: Cum am gasiti solutii la orice problema prin citit

Cand eram mai mic nu imi placea sa citesc. Eram mai degraba elevul acela ce cauta sa rezolve o problema la matematica, chimie sau fizica, si mai putin acela care sa citeasca de placere. Citeam strict acele carti de care aveam nevoie la scoala. Acum privind in urma la timpul pe care-l aveam, imi pare rau ca nu am reusit sa citesc mai mult decat ceea ce-mi era necesar pentru scoala.

In facultate insa, am descoperit cartile de dezvoltare personala intr-un moment in care o situatie stresanta imi cerea solutii. Cu timpul mi-am dat seama ca orice problema are o rezolvare in cel putin o carte. Nu exista situatie prin care sa treci si prin care poate altcineva sa nu fii trecut, ba mai mult, sa aiba poate chiar exemple de research pe subiectul respectiv.

Asa cum spune Eckart Tolle, in viata exista cicluri de crestere sau scadere. In ciclurile de crestere ai cele mai bune rezultate si simti ca poti contribui mai mult. In ciclurile de scadere apar problemele, dificultatile sau provocarile. Dar, asa cum spune autorul, ai nevoie si de acele cicluri pentru a face un pas in spate si pentru a reflecta la noul tau parcurs. Aceste cicluri, similare cu anotimpurile nu fac altceva decat sa sustina schimbarile pe care ti le doresti sau pe care ar trebui sa le faci. Cu totii am trecut prin momente stresante si dincolo de ajutorul prietenilor, al familiei, cu siguranta cititul poate intra in lista ta de identificare a solutiilor.

Vreau sa incep o categorie de articole pe blogul meu despre cartile mele favorite. O parte dintre acestea sunt in raftul de sus al bibliotecii mele. Sunt carti pe care le recitesc de fiecare data cand am nevoie sau cred ca as vrea sa am solutii la situatiile cu care ma confrunt.

Astazi, vreau sa-ti prezint cartea lui Dale Carnegie – Lasa grijile, incepe sa traiesti. Sau, intr-o reeditare a editurii Litera titlul a devenit “Cum sa invingi grijile si stresul”. 

Cu toate ca este o carte scrisa in 1948, este mai actuala ca niciodata. Are exemple, sfaturi, si pasi concreti pe care sa-i urmezi daca te afli intr-o perioada in care te ingrijorezi sau poate esti o persoana ce se ingrijoreaza in mod frecvent. Autorul a sutinut ca a scris cartea intrucat era un exemplu cronic de persoana ce se ingrijoreaza, iar grijile ajunsesera sa-l duca la probleme de sanatate.

Uite un sfat din carte:

“…the best possible way to prepare for tomorrow is to concentrate with all your intelligence, all your enthusiasm, on doing today’s work superbly today. That is the only possible way you can prepare for the future.” ― Dale Carnegie

Am inclus cartea in “Raftul de sus” – asa cum spuneam, primul raft al bibliotecii mele. Este o carte pe care o citesc de fiecare data cand ma ingrijorez de situatii personale sau profesionale, dar este si o carte care sa-ti formeze rezilienta in rezolvarea de probleme. Imagineaza un manual de instructiuni si pasi pe care-i gasesti in fiecare pagina, informatii care te ajuta sa gasesti solutii.

Printre cartile din “Raftul de sus” despre care am sa mai scriu se numara si:

  • Puterea prezentului – Eckart Tolle
  • Concentrat – Cal Newport