Filtrarea sarcinilor
Probabil te confrunti cu foarte multe sarcini. De fapt, probabil ti-au ramas cateva nerezolvate in lista ta de astazi. Ce ne face sa alegem o sarcina si sa ne apucam de ea? Daca esti interesat cum poti sa-ti filtrezi sarcinile, atunci acest articol poate sa-ti fie de folos.
Inainte prezentarea modalitatilor de filtrare a sarcinilor, as vrea sa te gandesti la modul cum apare o sarcina in lista ta. Este posibil sa fii implicat intr-un proiect, si pornind de la obiectivele proiectului sa ai de realizat anumite sarcini. Acestea au un deadline si o anumita prioritate in agenda ta.
Asadar, o modalitate de a gandi sarcinile ar putea fi in functie de proiecte si prioritati. Intr-o zi poti sa ai sarcini cu diferite prioritati. Daca folosesti matricea Important-Urgent, vei avea 2 modalitati de impartire a sarcinilor (chiar si in cadrul aceluiasi proiect). Importanta si urgenta tin de intelegerea impactului proiectului tau.
Acest mod de prioritizare poate sa te duca in situatia in care zilnic te ocupi doar de acele sarcini urgente, care s-ar putea sa nu fie importante. Insa, stabilirea “importantei” este subiectiva, astfel incat s-ar putea sa ajungi in situatia sa lasi pe aceeasi linie 2 sarcini care au un impact diferit.
Cal Newport, spune in cartea sa “Concentrat -Cum sa prosperi prin munca profunda intr-un mediu perturbator” (Editura Publica), ca ar trebui sa gandim activitatile noastre in functie de modul in care acestea reprezinta munca profunda sau nu. Munca profunda, din punctul de vedere al autorului, este acea munca ce iti aduce cele mai relevante rezultate dar si care nu poate fi replicata usor de cineva care doar ce incepe un job similar (ia gandeste-te unde ar fi verificarea emailului). Asadar, am putea sa filtram sarcinile ca fiind “munca profunda”, activitati ce “ajuta munca profunda” sau activitati “superficiale”.
Daca esti antreprenor sau lucrezi in vanzari, probabil intelegi importanta timpului tau comparativ cu rezultatele dorite. Asadar, ai putea sa-ti filtrezi sarcinile ca fiind cele care aduc “venituri certe”, cele care au “potential de venituri” si cele care “nu genereaza venituri”.
Ce poti folosi pentru filtrarea sarcinilor? Marea majoritatea a aplicatiilor de task management permit adaugarea unor etichete sau chiar filtre pe sarcini, indiferent de proiect. Sau, poti folosi un fisier excel in care fiecare coloana este o categorie filtru precum in exemplul de mai jos:
Spre exemplu, s-ar putea sa ai sarcini importante, ce tin de munca profunda si care sa aiba potential de generare de venituri.
Nu in ultimul rand, asa cum spunea Stephen Covey in cartea “Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace. Lectii importante pentru schimbarea personala” (Editura All), poti sa gandesti sarcinile tale in functie de rolurile tale: profesionale si personale (prieten/prietena, sot/sotie, angajat, lider de proiect, antreprenor, etc). In felul acesta poti sa vezi cat de echilibrate sunt sarcinile tale in functie de rolurile tale, pentru a incerca sa echilibrezi acele sarcini ce tin de roluri ce pot avea impact mai mare pe termen lung.
Bineinteles, orice alta categorie utila pentru tine si care sa-ti imparta in alte categorii sarcinile te va ajuta in momentul acela in care trebuie sa incepi treaba.
Cum ai putea sa-ti filtrezi sarcinile pentru a ajunge la rezultate mai bune?
Te astept si pe pagina mea de Facebook aici.
Te-ar putea interesa si Ebook-ul “Planificarea activitatilor” disponibil gratuit aici.
Acesta este articolul nr. 11 din Experimentul de productivitate “30 de zile de scris cate 1 articol/zi pe blog”. Poti sa citesti articolul nr. 10 aici: Pe ce te vei concentra astazi? Aplicatia care ma ajuta in fiecare zi
Pe 26 septembrie te astept la Ora de Productivitate la Seneca Anticafe. Detalii aici.
Ai nevoie de sprijin? Am dezvoltat programul Productiv 30 – mai productiv in 30 de zile – afla mai multe aici.
One Comment
Pingback: