Experimente,  Productivitate

“Sedinta” de duminica

Week-endul este o buna ocazie de odihna si relaxare. Insa totodata, si un prilej de planificare mai clara a activitatilor din familie. Ne petrecem timpul in sedinte saptamanale pentru proiecte la serviciu, insa uitam sa gestionam timpul liber, asa ca iti propun ca solutie: “sedinta” de duminica.


Daca excludem 8-9 ore de lucru pe zi, 7-8 ore pe zi pentru somn si 1-2 ore pentru transportul de acasa la serviciu, ne raman cel putin 5 ore pe zi de timp dedicat activitatilor in familie. Daca adaugam 16 ore sambata si alte 16 duminica, ajungem la peste 50 de ore pe saptamana, adica peste 200 de ore luna. Proiectele profesionale sunt de regula gestionate prin intermediul sedintelor, a urmaririi orelor lucrate pe proiect sau prin planificarea riguroasa a termenelor sau a sarcinilor. Nu acelasi lucru se intampla insa cu timpul liber. Nu ma refer aici la necesitatea unor reguli stricte pentru timpul liber ci nevoia de a adapta tehnici ce ne fac eficienti la serviciu, pentru timpul liber.

De cele mai multe ori, ceea ce este planificat devine realizat. Ne planificam week-endul pentru activitati care nu au nevoie de notare in lista noastra de sarcini: de la cumparaturi, gatit, curatenie la iesirile cu prietenii sau plimbarile in parc. Insa, daca ti s-a intamplat sa spui “Ce repede a trecut saptamana si n-am apucat sa ma relaxez sau sa ma ocup de hobby-ul meu”, atunci ideea articolului s-ar putea sa-ti fie de folos.

Din ce in ce mai multi directori de companii sau antreprenori de succes, folosesc metodele invatate in viata profesionala pentru gestionarea activitatilor cu familia. “Sedinta” de duminica este unul din punctele in care nu doar ca acestia planifica saptamana ce urmeaza, insa contureaza si un calendar de activitati. Nu conteaza daca sedinta este dupa cafeaua de dimineata, dupa pranz sau dupa-amiaza, important este sa gasesti impactul pozitiv al acesteia.

Ce trebuie sa aiba o sedinta eficienta? Rob D. Kelly vorbeste despre modelul GAP: goal, agenda & preparation. 

Cum se poate transpune acest model intr-o sedinta de duminica?

1.Obiectivul: Clarifica de la inceput care este obiectivul intalnirii.

Ar trebui ca toti membrii familiei sa vada beneficiile unei discutii despre saptamana ce urmeaza si de ce nu sa le transmiti de ce este necesara o astfel de discutie.

2. Agenda “sedintei”

Importanta unei sedinte dintr-un mediu corporatist nu poate fi transferata aici, insa poti seta o agenda generala ce se va pastra de-a lungul timpului precum:

  • discutarea activitatilor din cursul saptamanii
  • participarea parintilor la activitatile copiilor
  • iesirile in familie
  • idei pentru vacante sau iesirile de week-end

3. Pregatirea intalnirii

Succesul final al unei sedinte este ca fiecare participant sa-si faca temele. Chiar si cei mici, care oricum sunt invatati cu teme, ar trebui sa vina cu idei.

Sedinta de duminica este totodata si o ocazie de a petrece timp cu familia si de implicare a celor mici. Mai mult, atunci cand vei incepe saptamana vei avea mai bine stabilite activitatile tale cu familia astfel incat sa nu intarzii la cina sau sa pregatesti din timp excursia din week-end.

Si daca in cazul unei sedinte la serviciu, abia astepti sa se termine, poate intr-o sedinta in familie, relaxarea te va face sa uiti cat este ceasul. In felul acesta, iti vei schimba opinia legat de rolul unei sedinte.

Te-ar mai putea interesa si articolul: Planifica-ti saptamana in avans