Experimente,  Planifica-ti relaxarea,  Productivitate

Planifica-ti relaxarea

Cu atatea “oportunitati” si proiecte in jurul nostru, numarul sarcinilor zilnice pare ca este din ce in ce mai mare. Insa, pentru a reusi sa lucram eficient, ar trebui sa nu uitam de relaxarea necesara refacerii concentrarii noastre. Cum putem sa facem acest lucru?


Aseara am avut prima editie din sezonul al doilea al Orei de Productivitate la Seneca Anticafe. Subiectul a fost unul cu care ne confruntam zilnic: work & relax. De cele mai multe ori ne aflam intr-un dezechilibru intre perioadele de munca si perioadele de relaxare.

Suntem, fie intr-o perioada in care muncim mult mai mult decat ne relaxam, ceea ce duce la stres si epuizare (din care cu greu ne revenim), fie intr-o perioada cu prea multa relaxare (in care uitam de obiectivele noastre), sau incercam sa echilibram munca si relaxarea (ce duce la presiuni de a face lucruri perfect atat profesional cat si personal).

work-and-relax-3

Asadar, incercam sa gasim semne de mai mare, mai mic sau sa echilibram munca si relaxarea. O solutie pe care ti-o propun este sa adaugi un mare “SI” intre cele doua cuvinte. Avem nevoie de perioade de munca si perioade de relaxare. In felul acesta, chiar daca ai perioade mai aglomerate nu vei uita ca ai nevoie si de relaxare. La fel cum, chiar si atunci cand ai perioade de relaxare mai lungi, poti sa te gandesti si la obiectivele tale profesionale.

 

Si daca, de cele mai multe ori, calendarul nostru cuprinde planificari, intalniri sau chiar sarcini de realizat, de ce nu ar cuprinde si urmatoarea perioada de relaxare. Intr-unul din articole trecute iti vorbeam de “sedinta” de duminica cand poti sa-ti planifici fiecare ora de timp liber.

De ce? Fiindca ceea ce este planificat, devine in final o activitate realizata. Ai mult mai multe sanse sa te relaxezi, planificandu-ti o iesire cu prietenii, sau pur si simplu vizionarea unui film sau citirea unei carti, decat daca lasi loc pentru “surprize”. Oricum timpul se va umple cu ceva, asa ca de ce sa nu fie o activitate relaxanta?

Indiferent de timpul pe care il ai la dispozitie, nu uita ca orice minut de relaxare e mai bun decat deloc. Poate ai un job solicitant si ajungi tarziu acasa, cum crezi ca va decurge seara in cazul in care nu ai nicio activitate de relaxare planificata? Probabil vei butona vreo retea de socializare, ajungand sa fii mai atent(a) la relaxarea altor prieteni.

Ce te invit sa faci chiar acum? Sa te uiti in calendarul tau si sa-ti planifici fiecare seara din aceasta saptamana. Chiar daca vor interveni activitati ce nu suporta amanare, tot vei fi mai aproape de planificarea initiala (cel putin in urmatoarele seri).

Planifica-ti relaxarea chiar acum!


Te astept si pe pagina mea de Facebook aici.


Acesta este articolul nr. 16 din Experimentul de productivitate30 de zile de scris cate 1 articol/zi pe blog”.  Poti sa citesti articolul nr. 15 aici.