Obiective,  Productivitate

8 intrebari de la sclipirea initiala la obiectiv realizat

Astazi am dat peste un citat de Nigel Marsh care spunea “Marea majoritate a oamenilor muncesc foarte multe ore pe zi la locuri de munca pe care le urasc, ce le permite sa cumpere lucruri de care nu au nevoie pentru a impresiona oameni pe care oricum nu-i plac”. Poate ca citatul ti se pare putin dur, insa nu despre analizarea citatului este vorba in acest articol. Daca esti genul de persoana care si-a propus la inceputul anului o serie de obiective care intre timp s-au modificat substantial atunci acest articol este pentru tine.

In primavara, cand am pornit Ora de Productivitate si Clubul Online de Productivitate, am inceput sa interactionez cu multe persoane ce aveau obiective majore pentru acest an. Sclipirea aceea din ochii lor in timp ce povesteau ce vor sa faca nu aveau cum sa nu te entuziasmeze. Modul in care vorbeau despre acele obiective (deloc dificil de realizat la o prima analiza), te convingeau pe loc ca vei asista la realizarea lor. O parte din obiective au fost realizate, altele “amanate”. Nu vreau sa-ti vorbesc despre motivele din spatele amanarii, sau de pasii mici pe care puteau sa-i faca zilnic pentru a atinge obiectivul (te las sa citesti aceste lucruri aici sau aici).

Astazi vreau sa-ti vorbesc despre sclipirea initiala. Despre momentul in care iti setezi un obiectiv care te entuziasmeaza, te motiveaza si te face sa visezi. Acel moment initial iti aduce in fata nu persoana care esti, ci persoana care vrei sa devii. Nu poti sa atingi un obiectiv (pe care nu l-ai mai realizat) fara sa te transformi intr-o noua persoana. Din pacate, uneori asteptarile nerealiste te fac sa iti stabilesti obiective mult prea mari. Mai mult, nevoia de recunoastere sociala te fac sa-ti setezi obiective care sa arate bine in ochii celorlalti, fara sa-ti aduca un sentiment ridicat de implinire. Recunoasterea are rolul ei, insa nu este baza unui obiectiv major.

Iti propun cateva intrebari la care sa raspunzi prin care poti pastra entuziasmul initial ca parte a procesului de realizare a obiectivului tau:

1. Cum te simti gandindu-te ca vei realiza acel obiectiv? Descrie entuziasmul initial.

2. Cum va fi pentru tine ziua in care vei zice “Gata! Am reusit!”? 

3. Ce semnificatie are obiectivul pentru viata ta? 

4. Ce impact va avea asupra persoanelor dragi tie?

5. Ce vei pierde in cazul in care nu-l vei realiza? Care sunt costurile personale si profesionale?

6. Ce noi obiceiuri ar trebui sa-ti instalezi pentru a deveni persoana care sa duca obiectivul la final?

7. Exista ceva la care ar trebui sa renunti? 

8. Ce poti face ACUM pentru a incepe?

Intrebarile pot fi completate cu altele personalizate problemei tale. In final, scopul este sa determine actiune din partea TA (nu a prietenilor, a colegilor, a celor cu care colaborezi sau oricine este “de vina” ca nu ai realizat obiectivul pana acum).

Poti sa incepi cu pasi mici sau… poti alege calea mai usoara: sa nu te apuci de nimic. Nu va trebui sa-ti raspunzi la intrebari sau sa te gandesti la obiectivele tale. De fapt, nici nu va trebui sa incepi sau sa ajungi intr-o zona in care desi esti obosit, obiectivul tau e realizat. Vei putea sa-i analizezi pe cei din jurul tau si sa-i critici pentru ceea ce fac (pentru ca vei avea si timp). Insa, si aici exista un cost. Si anume, momentul acela de luciditate in care vei spune “A mai trecut un an si nu am inceput…, dar la anul sigur ma apuc”.

Dar pentru ca citesti acest articol, un lucru e sigur. VREI sa-ti cresti productivitatea! VREI sa inveti cum sa obtii rezultate mai bune si cum sa ai mai mult timp liber pentru tine si familia ta! Dar trebuie sa STII ca raspunsurile sunt la tine. Orice articol, program, eveniment pe care il realizez iti asigura doar instrumentele prin care poti sa ajungi la aceste raspunsuri, dar in niciun caz nu vei primi o reteta universal valabila la stadiul tau actual.

Iti doresc succes pentru ca obiectivul tau sa inceapa ACUM!