Aplicatie de Productivitate,  Limitare timp telefon,  Productivitate

2 aplicatii pentru a reduce timpul de utilizare a telefonului

Utilizarea telefonului mobil a ajuns mai mult decat se asteptau, probabil, chiar si cei mai optimisti fondatori de companii producatoare in urma cu 10-15 ani. Cu toate ca utilizarea telefonului ne poate ajuta sa realizam mai multe activitati, sa raspundem la emailuri, sau sa fim conectati cu prietenii si familia in orice colt al lumii, utilizarea excesiva a telefonului mobil poate avea o serie de efecte negative. Daca esti genul de persoana ce petrece foarte multe ore pe zi in fata telefonului, de cele mai multe ori cand ar trebui sa petreci timp cu cei dragi, sa te relaxezi prin alte activitati, atunci acest articol este pentru tine.


“Ma relaxez folosind telefonul”, “vreau sa aflu ce s-a mai intamplat pe Facebook” si multe alte expresii care devin mai nocive pe masura ce “curiozitatea” pentru informatiile din retelele de socializare creste. Saptamana trecuta iti vorbeam despre 3 perioade “offline” care te-ar ajuta sa-ti cresti productivitatea (citeste articolul aici). Cele trei perioade sunt: dimineata, seara si week-endurile. Daca ti s-a intamplat sa folosesti telefonul in aceste perioade, in primul rand te-ar ajuta sa constientizezi si sa afli care este timpul de utilizare, aplicatiile utilizate si de ce nu chiar de cate ori deblochezi telefonul. Cu ce ti-ar fi de folos? Vei face mici ajustari si vei vedea cu totul altfel utilizarea telefonului.

Mi s-a intamplat sa folosesc telefonul atat in perioadele mentionate mai sus, dar si in momente in care puteam sa fiu mai productiv. De exemplu, in loc sa comunic prin Whatsapp pentru a stabili o intalnire cu prietenii, ar fi fost mult mai productiv si rapid sa ii apelez telefonic (discutia ar fi durat cateva minute), fara sa existe timpul de scriere/asteptare a raspunsurilor. Si acesta este doar un exemplu.

Am testat 2 aplicatii (una dintre ele o folosesc in continuare) utile pentru limitarea timpului petrecut pe telefon.

1. Quaility Time (Android) http://www.qualitytimeapp.com/

quality time

Este o aplicatie pentru Android care iti arata timpul petrecut pe telefon in functie de aplicatii dar si frecventa cu care a fost deschisa aplicatia. Aplicatia ofera un istoric al utilizarii astfel incat sa ai o analiza in timp. Aplicatia are si o functie numita “Take a break” prin intermediul careia poti sa-ti setezi o perioada de limitare a accesului la aplicatii astfel incat sa te concentrezi pe activitatile pe care le ai de realizat.

 

 

2. BreakFree (Android, iOS) – http://www.breakfree-app.com/

break free

 

Cea de-a doua aplicatie, BreakFree este disponibila atat pentru Android cat si pentru iOS. Dincolo de design-ul interactiv si functionalitati similare cu QualityTime, BreakFree calculeaza un “Addiction Score” sau un scor de dependenta de telefon, pe baza numarului de deblocari (inchidere) a telefonului si a minutelor petrecute utilizandu-l. Mai mult, o functionalitate a aplicatiei este ca la fiecare deblocare poti opta sa fi intrebat “Chiar este necesar sa folosesti telefonul?”, alaturi de statistici privind folosirea telefonului si mesaje specifice.

 

Mai sus, ti-am prezentat 2 aplicatii pe care le-am testat, insa poti sa gasesti multe solutii care pot sa ti se potriveasca. O resursa utila in articolul  6 Apps to Stop Your Smartphone Addiction. Cheia este sa constientizezi timpul petrecut pe telefon, sa analizezi rezultatele si sa faci mici schimbari. Daca ai folosit astfel de aplicatii, nu ezita sa scrii mai multe in sectiunea de comentarii.

In final, ramane sa te intreb doar: cat timp ai petrecut pe telefon astazi?

 

Te-ar mai putea interesa si articolul “Limiteaza ferestrele din broswer folosind OneTab”, disponibil aici.