Limitare timp telefon,  Productivitate

3 perioade “offline” pentru a-ti creste productivitatea

Modul in care ne conectam astazi pe calculator, telefon sau alte dispozitive poate genera dificultati de concentrare si productivitate scazuta. Daca esti genul de persoana care e nerabdatoare sa se uite la telefon pentru mici “mici” update-uri, atunci acest articol este pentru tine.

Un studiu recent al cercetatorilor britanici a estimat ca adultii tineri folosesc telefonul de doua ori mai mult decat estimeaza ca o fac. Mai concret, participantii la studiu au folosit de 2 ori mai mult telefonul decat au estimat. Dr. Sally Andrews, psiholog la Nottingham Trent University si liderul cercetarii a precizat intr-un interviu pentru The Huffington Post: “faptul ca folosim telefoanele noastre de doua ori mai mult decat credem arata ca foarte mult din utilizarea telefonului este din obisnuita, ca parte a unui comportament automatic de care nici macar nu suntem constienti”.

Practic, nu doar ca folosirea telefonului conduce la probleme de concentrare sau probleme ale somnului (cand este folosit inainte de culcare) dar mai mult, il folosim si fara sa fim constienti. A devenit atat de intiparit in propria noastra viata incat este dificil sa identificam momentele cand folosim telefonul. Ce se intampla cand limitezi folosirea telefonului in perioadele cand chiar poti sa o faci? Ajungi sa fii mai clar in ceea ce vrei sa faci, mai odihnit si mai concentrat pe activitati.

Tehnologia ne ajuta foarte mult pentru a fi mai conectati. Ceea ce acum este normal, parea imposibil in urma cu ani in urma. Suntem la un click distanta de prieteni care sunt in cealalta parte a lumii, de informatie sau de joburi care nu erau posibile fara tehnologie.
Cand tehnologia si utilizarea telefonului nu este potrivita? In special, cand ar trebui sa te relaxezi si sa fii complet deconectat. Cand esti la birou, telefonul cu siguranta te poate ajuta sa fii mai productiv, sa rezolvi rapid niste sarcini precum citirea unui email important sau verificarea listei de sarcini.

Insa, nu la fel de bine te poate ajuta cand folosesti telefonul in situatii precum: intalnirile cu prietenii, discutiile in familie (cand ceilalti trebuie sa astepte sa trimiti un mesaj pe Whatsapp) sau cand esti in parc cu copii (si ei ar vrea sa se joace cu tine, dar in curand vor dori telefonul – fiindca esti primul model al lor).

Cum poti sa te “deconectezi” pentru a-ti creste nivelul energiei si atentiei, astfel incat productivitatea ta sa fie dusa la urmatorul nivel? Iti prezint mai jos cateva idei, cu precizarea ca ar trebui sa le testezi si sa identifici cee ace ti se potriveste. Daca ai si alte idei, te astept cu comentarii la finalul acestui articol.

1. Nu incepe dimineata cu “update-uri” si emailuri
Setarea unei rutine de dimineata, care sa cuprinda timp de reflectie, de gandire asupra sarcinilor zilei, de miscare fizica si mic dejun sanatos, te va ajuta sa fii productiv pe tot parcursul zilei. De ce sa-ti incepi ziua cu “zgomot” total inutil, precum “update-uri” sau emailuri ce pot sa astepte pana la inceperea zilei de lucru? Daca raspunsul este “o mica evadare” din realitate, e timpul sa cauti mai adanc care este “de ce-ul” tau si sa faci mici schimbari care sa-ti energizeze ziua.

2. Foloseste seara pentru conectarea cu prietenii si familia, in modul “offline”
Ti s-a intamplat sa fii in oras cu prietenii si cel putin unul dintre acestia sa foloseasca telefonul (desi poate chiar insistase sa va intalniti)? Daca da, cu siguranta nu vei fi asa entuziasmat sa va intalniti data viitoare. Cand exista urgente de verificare a unui email, atat familia cat si prietenii vor intelege. Nu vor intelege insa, de ce folosesti telefonul in timp ce de abia asteapta sa vorbesti cu ei. Cu toate ca conexiunea dintre noi a crescut, experienta s-a deteriorat. Avem parte de mai putine apeluri telefonice, versus  pe Facebook Messenger sau Whatsapp.

3. Deconecteaza-te in timpul week-endului
Cei mai de succes antreprenori din domeniul tehnologic (in special cei din Silicon Valley), se deconecteaza in timpul week-endurilor de la orice dispozitiv, tocmai pentru a avea claritatea necesara in timpul saptamanii. Ce crezi ca vei pierde daca nu-l vei folosi? Probabil cateva poze cu prietenii ce au iesit in oras sau in parc. Ce poti sa castigi? Experiente cu familia si prietenii care iti vor aduce extra energie.

Nu uita, constientizarea este primul pas catre schimbare. Te identifici cu ce am zis mai sus? Daca da, creeaza-ti limite. Concentrarea ta va fi mai mare, iar productivitate va ajunge la un nou nivel.

In final, ramane sa te intreb doar: citesti acest articol intr-o perioada cand ar trebui sa fii “offline”?

—-

Te invit sa faci un test de productivitate prin care sa-ti afli nivelul, chiar acum! Detalii aici.