Experimente,  Productivitate

3 intrebari de la “a sti” la “a aplica” tehnicile de productivitate

Exista o serie de articole despre cum putem sa fim mai productivi. Nu doar articole, dar si carti, audiobook-uri, podcast-uri sau clipuri video. Cum spuneam in articolul de ieri, de multe ori cautam formule care sa ne ajute in gasirea productivitatii. Daca stii ce ar trebui sa faci, dar totusi nu le aplici zilnic, atunci acest articol este pentru tine.


Dupa cum iti spuneam intr-un alt articol folosesc o extensie pentru Google Chrome numita Momentum, care se deschide la fiecare nou tab si in care pot sa-mi notez sarcina numarul 1 a zilei. Insa, aplicatia are in fiecare zi un wallpaper diferit dar si un citat diferit. Citatul de astazi era urmatorul: “Knowing is not enough, we must apply. Willing is not enough, we must do.” – Bruce Lee

Cum procedezi atunci cand citesti un sfat care te poate ajuta? Probabil intervine entuziasmul ca ti-ai dori sa aplici acele lucruri, sau cel putin sa ai aceleasi rezultate. Mai jos iti prezint 3 intrebari care sa te conduca de la cunoasterea unei tehnici la aplicarea acesteia.

1. Unde vrei sa ajungi (care este rezultatul dorit)?

Atunci cand inveti o noua tehnica de productivitate, in primul rand trebuie sa te gandesti unde vrei sa ajungi. Dincolo de cunoasterea “De ce-ului?” (ikigai – numit de japonezi), ar trebui sa stii unde se incadreaza rezultatul dorit de tine in obiectivele anuale. Spre exemplu, daca inveti despre cum sa-ti organizezi lista de sarcini, ar trebui sa identifici impactul acestui rezultat asupra vietii tale, asupra carierei si timpului liber.

2. Care este problema de productivitate cu care te confrunti?

In cazul de mai sus, cunoasterea dificultatilor tale (constientizarea acestora) te pot face sa intelegi daca tehnica invatata este ceea ce iti trebuie sau nu. Nu cred ca exista un singur raspuns la o problema de productivitate, astfel incat poti gasi multe idei de rezolvare a acesteia. Daca ai multe sarcini, o optiune ar fi sa alegi o aplicatie de gestionare a sarcinilor sau de ce nu sa reduci numarul sarcinilor, spunand “Nu” la acele sarcini care nu se mai coreleaza cu persoana in care vrei sa te transformi.

3. Cum ai putea sa aplici tehnica invatata chiar acum?

Ne place sa citim, sa ne imaginam, sa visam si sa apreciem persoanele care obtin rezultatele pe care si noi ni le-am dori. Insa, in spatele rezultatelor acestora am putea gasi multa munca, efort, sacrificiu si perseverenta. Invatarea unei tehnici de productivitate nu trebuie sa se opreasca pur si simplu, ci trebuie sa incepi sa aplici, particularizand la situatia ta. De cele mai multe ori, autorul unui articol poate transmite un mesaj simplu, sau o experienta proprie, insa trebuie ca cititorul sa incerce sa aplice la situatia sa, identificand modalitatile de actiune rapida. In cazul de mai sus, este posibil ca un autor sa-ti arate impactul gestionarii listei de sarcini in functie de prioritati, dar sa constati ca numar proiectelor tale conduce la necesitatea unor filtre si mai avansate.

Tu cum vei aplica articolul pe care tocmai l-ai citit?


Te astept si pe pagina mea de Facebook aici.


Te-ar putea interesa si Ebook-ul “Planificarea activitatilor” disponibil gratuit aici.

Ebook Costin Ciora planificarea activitatilor


Acesta este articolul nr. 10 din Experimentul de productivitate30 de zile de scris cate 1 articol/zi pe blog”.  Poti sa citesti articolul nr. 9 aici: Ai fost productiv(a) astazi? Cum sa iti analizezi productivitatea in drumul tau spre casa…

Pe 26 septembrie te astept la Ora de Productivitate la Seneca Anticafe. Detalii aici.

Ai nevoie de sprijin? Am dezvoltat programul Productiv 30 – mai productiv in 30 de zile – afla mai multe aici.

launch

 

Comments Off on 3 intrebari de la “a sti” la “a aplica” tehnicile de productivitate