Productivitate

Sarcini & stari de lucru. Pregatirea pentru revenirea din concediu

Concediul se apropie si abia astepti sa te relaxezi. Dincolo de „deconectarea” de la orice dispozitiv, ar trebui sa te gandesti cum iti lasi proiectele pe care urmeaza sa le reiei la intoarcere. Astazi, vreau sa-ti vorbesc despre cum poti sa profiti de energia acumulata in concediu/mini vacante, astfel incat sa ai productivitate ridicata. Mai exact, iti voi vorbi despre cum poti sa intri rapid in starea de lucru si cum sa te apuci de acele sarcini importante pentru tine.

Daca ti s-a intamplat ca reconectarea cu activitatile tale sa fie dificile, atunci acest articol este pentru tine.

Cal Newport, autorul cartii Deep Work (tradusa in limba romana – Concentrat – Cum sa prosperi in munca profunda intr-un mediu perturbator, Editura Publica), spune ca ar trebui sa avem mai multa grija asupra caror sarcini ne acordam timpul si atentia. Pentru a intra rapid intr-o munca profunda, ar trebui sa stii ce inseamna aceasta pentru tine (te las sa citesti cartea pentru mai multe detalii, exemple si modalitati) si cum iti va aduce rezultatele de care ai nevoie. Presupunand ca stii ce inseamna munca profunda pentru tine si care sunt sarcinile la care e nevoie de munca profunda, iti prezint ceea ce am experimentat si functioneaza de fiecare data cand vreau sa ma conectez la munca profunda.

 

In primul rand, cum intri in starea de lucru?

Cand esti obosit sau….tocmai ce te-ai intors dintr-o mica vacanta 🙂 este posibil sa-ti fie mai greu sa te reobisnuiesti cu sarcinile tale. Totul porneste de la mediul fizic unde lucrezi. Daca spatiul in care esti acum nu te poate face sa te concentrezi, trebuie sa faci mici schimbari (de temperatura, de ambianta) sau pur si simplu sa asculti o melodie care te-ar putea ajuta sa te concentrezi. Aplicatia Focus @ Will este un bun instrument, fiind dezvoltata de specialisti in neurostiinta pentru cresterea concentrarii.

Orice alta melodie care te-a ajutat sa te concentrezi in trecut este utila. Ar fi bine sa ai liste predefinite pentru astfel de situatii astfel incat sa incepi treaba de indata ce apesi PLAY.

 

In al doilea rand, la ce lucrezi?

Cand vrei sa revii la treaba, daca nu stii ce ai de facut…este posibil sa intampini dificultati.

Ar fi util sa folosesti o aplicatie in care proiectele tale sunt impartire la nivelul zilei. Aplicatia Todoist ofera posibilitatea realizarii unor proiecte si sarcini atasate, dar si atribuirea unor roluri pentru sarcinile tale, sau etichetarea sarcinilor ca fiind munca profunda sau nu.

Orice revenire la sarcinile tale poate sa aiba o perioada de tranzitie a carei durata poate fi redusa prin crearea unui sistem util pentru tine.

Tu ce sistem ai pregatit pentru revenirea din concediu?


Te-ar mai putea interesa si articolul 3 perioade “offline” pentru a-ti creste productivitatea