Experimente,  Productivitate

Importanta unei simple plimbari in parc

Intreruperile frecvente indiferent de natura lor produc dificultati in luarea celor mai bune decizii. Insa, exista o serie de tehnici care ar face sa creasca nivelul de claritate, si de cele mai multe ori ele sunt usor de aplicat. 


Un antreprenor sau manager trebuie sa ia zilnic foarte multe decizii (studii), insa la un moment dat intervine oboseala luarii deciziilor (Eng. decision fatigue) despre care poti sa citesti mai multe in acest articol.

Teoria restaurarii atentiei (despre care am citit prima data in cartea lui Cal Newport – Concentrat, Editura Publica), dezvoltatat de Rachel Kaplan si Stephen Kaplan spune ca oamenii isi pot creste nivelul de concentrare dupa ce au petrecut un timp in natura.

Atunci cand esti in mijlocul unui proiect care necesita decizie dar si claritate din partea ta, te-ar ajuta o scurta plimbare in parcul din apropierea biroului tau. Acea detasare de problema iti va da posibilitatea sa vezi solutiile dintr-un alt unghi.

Imi place sa merg cat mai des pe jos sau cu metroul. Dincolo de eficienta data de timpul si posibilitatea de a ajunge la timp la o intalnire (in comparatie cu traficul din Bucuresti), o astfel de plimbare iti ofera si o modalitate de conservare a numarui tau de decizii si concentrare pe sarcinile pe care le ai de facut, in comparatie cu zeci de decizii luate la volan dar si concentrarea pe aspecte, sa le zicem, mai negative (soferi mai grabiti decat tine, trafic ingreunat sau gasirea unui loc de parcare).

Daca ai posibilitatea, incearca o simpla plimbare dupa pranz (chiar si de 5-10 minute) care sa-ti dea energia necesara si claritatea de a continua cu sarcinile pe care le ai. Vei constata ca deconectarea aceasta te va reconecta cu modul productiv in care functionezi.

O simpla plimbare poate fi si pasul in spate de care ai nevoie pentru a vedea imaginea de ansamblu asupra zilei, asupra sarcinilor sau proiectelor in care esti implicat. E usor sa fii cufundat in zeci de emailuri, sedinte sau chiar postari de pe Facebook si sa uiti ca ai nevoie de detasare pentru a te concentra pe sarcinile care conteaza cu adevarat.

Iar daca natura jobului tau nu-ti permite astfel de iesiri, foloseste macar week-endul pentru o plimbare in parc, relaxanta si deconectata de orice dispozitiv care-ti cere atentia.

Week-end relaxant!

Te astept si pe pagina mea de Facebook aici.


Te-ar putea interesa si Ebook-ul “Planificarea activitatilor” disponibil gratuit aici.

Ebook Costin Ciora planificarea activitatilor


Acesta este articolul nr. 19 din Experimentul de productivitate30 de zile de scris cate 1 articol/zi pe blog”.  Poti sa citesti articolul nr. 18 aici.