Limitare timp telefon

Folosesti telefonul mobil sau calculatorul inainte de culcare?

O serie de studii ne arata argumentele pentru obiceiurile care ne ajuta in cresterea productivitatii.

Spre exemplu, multe articole & studii & experimente arata impactul negativ al utilizarii telefonului seara. Chiar daca poate nu ai o problema in a adormi dupa o sesiune de navigat pe telefon, o serie de studii arata impactul asupra calitatii somnului. Astfel, este posibil sa te trezesti mai obosita, tocmai ca ai supra-stimulat ochii tai cu lumina albastra (mai multe despre lumina albastra “blue light” aici) . Argumentul celor care folosesc telefonul chiar si cand sunt in pat, este ca inainte de culcare este singurul moment de “relaxare”. Astfel un obicei negativ este considerat pozitiv pentru ca aduce beneficii pe termen scurt. Pe termen lung, trebuie cautata cauza problemei: motivul pentru care nu exista perioade ce echilibreaza munca si relaxarea astfel incat in dormitor sa nu gasim niciun dispozitiv.

Totusi, pentru aceia care nu se pot dezlipi de telefon nici seara, poate ar ajuta o aplicatie filtru pentru lumina albastra. Utilizatorii de iPhone au o setare directa.

Cateva exemple:

Blue Light filter for Eye care – aplicatie Android – detalii aici.

Twilight – aplicatie Androiddetalii aici.

Blue Light Filter – Night Mode – aplicatie Android – detalii aici.

Pentru calculator recomand aplicatia: F.luxdetaliii aici.

Utilizatorii de Iphone (iOS 9.3) au o optiune numita Night Shift care modifica automat lumina telefonului in intervalul dorit pentru a limita lumina albastra. Mai multe detalii despre setari aici.

Mai jos ai si un review despre cateva din aplicatiile de mai sus, din emisiunea I Like IT: