Book review,  Productivitate

Book Review: Robin Sharma “Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul”

Informatii despre carte:

Robin S. Sharma – Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul, Editura Vidia, Bucuresti, 2010, 224 de pagini

Ratingul meu: 4.9 din 5 (vezi mai multe despre metodologia pe care o folosesc aici)

Despre autor:

Robin Sharma este vorbitor in public international si o autoritate in domeniul dezvoltarii personale. Cartile sale au fost traduse in zeci de limbi si s-au vandut in milioane de exemplare. Puteti gasi mai multe detalii despre programele, cartile si articolele sale pe http://www.robinsharma.com. Dupa spusele sale, prima varianta a cartii a fost publicata chiar de el insusi intrucat a primit foarte multe refuzuri din partea editurilor la care mergea. Acest lucru nu l-a descurajat si in 1997 prestigioasa editura Harper Collins i-a acceptat cartea, devenind un bestseller si vanduta in peste 3 milioane de exemplare (2013), fiind tradusa in peste 70 de limbi si publicatat in peste 50 de tari.

Despre carte

Dupa cum este prezentat ca subtitlul al cartii, aceasta este o “fabula spirituala despre implinirea visurilor si a destinului propriu”.
Audienta cartii este cu siguranta publicul general, fiind dedicata in special celor interesati de dezvoltarea personala. Modul de prezentare a ideilor prin intermediul unei povesti fiind o modalitate interesanta de a transmite cititorului tehnici de dezvoltare personala, idei si chiar rezultatele obtinute de personaje, ca un mod de a-l determina sa actionize.

Subiectul cartii il reprezinta povestea unui avocat de success, Julian, care ajunge intr-un punct de cotitura al vietii si se hotaraste sa plece in aventura vietii, devenind calugar si mai apoi intorcandu-se pentru a-i transmite invataturile sale celui mai bun prieten, John.

Dincolo de transformarea lui Julian, cartea se diferentiaza prin numarul de instrumente si invataturi pentru dezvoltare personala, prezentate intr-o structura simpla prin intermediul dialogului dintre cei doi. Cartea in acest sens, se distinge prin claritate si organizarea ideilor. Transformarea lui Julian este prezentat sub forma calatoriei catre propria sa persoana si a modului in care el s-a descoperit dincolo de “zgomotul” carierei sale de dinainte. Actiunea nu este tocmai intensa, cartea desfasurandu-se ca un dialog intre doi prieteni.

Cateva din instrumentele prezentate in carte:

– Secretul Lacului – practicarea vizualizarii rezultatelor

– Ritualul Solitudinii – o perioada de reflectare zilnica

– Traieste acum – concentrarea pe prezent

– Practicarea recunostintei

Plus multe alte instrumente prezentate pas cu pas, pe parcursul dialogului dintre Julian si John

Citatul meu preferat din carte: “Timpul ne aluneca printre degete ca firele de nisip, pentru a nu se mai intoarce niciodata. Cei care folosesc timpul in mod intelept, inca de la o varsta frageda, sunt rasplatiti cu vieti bogate, productive si satisfacatoare.”

Concluzie

Cu siguranta e loc de mult mai multe carti de acest tip, prin intermediul carora ne delectam cu o poveste, invatam tehnici si instrumente, dar mai mult putem trage singuri invataturi care sa se plieze propriei noastre vieti.

Este o carte excelenta, ti-o recomand sa o cumperi cat mai curand, sa te bucuri de lectura si sa incepi sa aplici, pas cu pas, adaptat la viata ta, invataturile din ea. Dincolo de posibilele rezultate, vei vedea o schimbare asupra productivitatii si atitudinii tale, lucru pe care il vor remarca de indata si cei din jurul tau.

Inchei printr-un mesaj din carte “Suntem cu totii aici pentru un motiv special. Inceteaza sa mai fii prizonierul trecutului, devino arhitectul viitorului”.

Te-ar mai putea interesa si “Gaseste-ti “De Ce-ul” si treci la treaba! Interviu despre productivitate cu Andrei Rosu”