Productivitate

4 moduri prin care poti planifica mai bine

 

Antoine De Saint-Exupery spunea ca “Un obiectiv fara un plan este doar o dorinta”.  Fiecare obiectiv trebuie planificat in cel mai mic detaliu, si bineinteles dublat de actiunea necesara realizarii lui.

Cum putem sa ne planificam mai bine? Avand perspective diferite asupra activitatii noastre.

In cartea “Cum castigam timp – simplify your life” de Marion si Verner Tiki Kustenmacher (Editura All , 2011), autorii aduc in prim-plan 4 moduri pentru planificare. Pentru usurinta memorarii acestora si simplificare, autorii le-au botezat in 4 animale, astfel:

 

 

articol 4

1. Furnica

Aceste creaturi mici sunt maestre in comunicarea si acceptarea hazardului. Autorii sugereaza sa-ti spui ca nu vei reusi sa-ti daruiesti intreaga atentie pe care vrei sa o oferi. Va trebui sa simplifici si sa renunti la acele proiecte sau activitati care nu te duc catre obiectivul urmarit.

2. Leul

Prin intermediul comparatiei cu acest animal, planificarea trebuie sa se bazeze pe setarea clara a prioritatilor si petrecerea timpului necesar pentru acele prioritati. Acest lucru poate fi facut si prin crearea unui spatiu de liniste sau gasirea acestuia, unde creativitatea sa fie ridicata. Poti sa citesti un articol pe care l-am scris despre prioritizare aici.

3. Vulturul

De multe ori suntem cuprinsi de “joc” incat uitam sa privim in ansamblu. Fii ca un vultur ce are perspectiva si viziunea necesara pentru a observa fiecare etapa din proiect. Observa daca planificarea este conforma sau trebuie sa te adaptezi la noua realitate. Mai mult, in momentul acceptarii unui nou proiect, gandeste-te cum afecteaza noul proiect, sarcinile pe care le ai deja de realizat.

4. Elefantul

Munceste ca un elefant, concentrandu-te pe activitatea ta fara sa fii distras de la ceea ce faci. Evita multitasking-ul care iti poate provoca erori la activitatile importante. In schimb, blocheaza timp pentru sarcinile tale importante. Poti sa citesti un articol pe care l-am scris despre multi-tasking si uni-tasking aici.

Iti doresc sa iti gasesti viziunea si concentrarea in proiectele tale!

Te-ar mai putea interesa si articolul – Planifica-ti saptamana in avans.