Dupa 2 luni de deconectare 6 zile din 7 de la social media..
La inceputul anului am experimentat inca o luna de deconectare de la social media in special Facebook, Instagram, Linkedin sau Twitter. La sfarsitul experimentului am scris o postare aici cu cateva concluzii.
Totodata, la finalul experimentului mi-am propus sa incep un nou experiment: deconectarea 6 zile din 7 de la retelele de socializare. Inainte sa incep acest experiment am continuat cateva idei:
-nu am aplicatii de social media instalate pe telefon, pentru a limita accesul doar atunci cand am nevoie clara. Iar in acel moment, oricand pot folosi browserul telefonului
-nu am mai folosit Instagram sau Twitter, astfel incat utilizarea retelelor de socializare s-a limitat la Facebook si Linkedin.
Asadar, timp de 2 luni am limitat accesul la retelele de socializare la 6 zile din 7. Scopul acestei postari nu este sa evidentieze faptul ca si tu trebuie sa faci la fel, ci mai degraba sa prezinte cateva rezultate. Daca te afli in situatia in care la un moment dat utilizarea retelelor de socializare ti se pare ca-ti ocupa timp ridicat atunci te invit sa citesti in continuare. Motivul pentru care am limitat utilizarea la Facebook si Linkedin este pentru ca in principal folosesc aceste aplicatii pentru dezvoltarea proiectului meu de productivitate prin transmiterea articolelor sau a noutatilor cu privire la evenimentele pe care le organizez. Ponderea timpului petrecut pe aceste platforme pentru informare sau entertainment tinde spre zero (o mica exceptie este LinkedIn unde o serie de articole interesante de dezvoltare profesionala imi atrag frecvent atentia).
Cateva idei dupa 2 luni de deconectare 6 zile din 7:
-la fel ca si in cazul experimentului de deconectare timp de o luna, mi se pare complesitor volumul de informatii si postari in special din Facebook. Cu toate ca am setate o serie de filtre privind postarile primite, tot cred ca platforma trebuie sa se reintoarca la simplitatea cu care s-a lansat. In schimb, Linkedin cred ca sta mult mai bine la acest capitol, probabil si datorita numarului mult mai scazut de postari
-faptul ca aveam o singura zi pe saptamana pentru postari si verificari targetate a reprezentat din nou, o modalitate prin care sa gestionez eficient timpul si relaxarea. Faptul ca am continuat experimentul plecand de la cel in care m-am deconectat total a fost mai simplu, insa iti recomand sa ai perioade regulate de deconectare (in special in week-enduri).
-ziua de verificare se contura ca orice alta zi in care ai ceva de facut (de exemplu o programare la sala sau o zi in care te dedici unui proiect). Cred ca structurarea timpului evita aglomerarea si epuizarea. Fiecare dintre noi folosim retelele de socializare pentru scopuri diferite: fie ca sunt pentru a fi la curent cu ce fac prietenii, sau pentru entertainment sau poate pentru un scop precis de business. Nu e nimic in neregula daca o retea de socializare te ajuta sa te relaxezi sau sa te deconectezi de la o zi incarcata. Problema apare cand aceste retele conduc la scaderea productivitatii tale sau a timpului de relaxare cu familia.
-o parte negativa a acestui experiment a fost insa si limitarea interactiunii cu cei care-mi urmaresc postarile. Insa, din nou, cred in segmentarea clara a timpului in care inveti si a timpului in care lucrezi.
Pasul urmator este sa continui acest experiment de deconectare 6 zile din 7, inserand insa o flexibilitate in postarea unor noutati “relevante” pentru cei care-mi urmaresc postarile: un nou eveniment sau curs, detaliile despre emisiunea Live despre productivitate de la Bizilive TV sau Ora de productivitate. Voi avea astfel scurte postari relevante ocazional pe care le voi transmite, insa tot sub nevoia de deconectare si de focusare.
Daca si tu ai avut experimente de deconectare de la social media scrie un comentariu sau trimite-mi un email la contact@costinciora.ro