Concentrare,  Planificare,  Productivitate,  Uncategorized

Instrumentul de planificare pentru munca profunda

De cand am citit cartea lui Cal Newport – Concentrat (Editura Publica), de fiecare data cand imi planific o sarcina, ma gandesc cum as putea eficientiza acest proces. Concret, problema care imi vine in minte este data de “zgomotul” sarcinilor zilnice versus a lucra la obiectivele clare (de preferat stabilite pe arii cheie), si proiectele importante pentru indeplinirea acestora. Ma refer la munca profunda pe care trebuie sa o facem pentru acele obiective. De exemplu, a scrie un articol atunci cand ai emailuri de citit (care nu sunt chiar urgente), a realiza un raport (atunci cand suna telefonul pentru lucruri mai putin importante), a te apuca de propriul proiect si a-l planifica versus sa navighezi pe internet pe vreo retea de socializare

Cateva din dificultatile concentrarii pe munca profunda:
– este posibil ca la finalul zilei sa repeti intr-una “ce repede a trecut timpul”. De fapt mai corect ar fi “ce usor am pierdut timpul”.
– amanarea la nesfarsit a proiectelor, obiectivelor si chiar a unor actiuni ce te-ar ajuta in cariera sau in viata personala.
– limitarea potentialului tau maxim. Cu totii avem resurse de potential (fiecare poate si trebuie sa incerce sa-si caute pasiunea), care de indata ce sunt regasite pot conduce, de ce nu, la urmatoarea inventie, urmatorul best-seller sau afacere de succes. Nu crezi? Citeste biografiile marilor invetatori sau antreprenori de succes si vei descoperi ca au reusit sa ajunga la rezultate prin munca, pasiune, perseverenta si incercari repetate.

Exista o serie de modalitati prin care poti sa ajungi la munca profunda. Astazi insa, nu vreau sa-ti vorbesc despre metode ci despre un instrument care sa te faca sa fii concentrat asupra proiectelor tale importante. De curand, colegul meu Florin Anghel – conferentiar la Departamentul de Management din ASE Bucuresti, mi-a spus ca foloseste un planificator A0 printat (pe care il atasez aici).

Iata ce imi spunea Florin:
Eu folosesc de mai mult timp un planificator anual care mi se pare foarte util pentru ca ofera o imagine de ansamblu si pe timpul anului si dupa (iti amintesti cum a fost anul). Il printez in format mare A0 (pe hartie obisnuita). Imi  notez pe el ce e major pentru o zi. Sunt lucruri mari care dureaza si o saptamana. Pentru fiecare luna imi setez jos niste target-uri (un articol, un capitol, un nr. de kilometric de alergat). Ma ajuta mai ales sa identific pe parcursul anului perioadele mai mari ce le pot aloca pentru proiecte mai consistente.

Sunt adeptul unor astfel de instrumente pentru a vedea imaginea de ansamblu si pentru a lucra concentrat pe proiectele importante. In acest fel, poti sa te “reconectezi” la munca profunda si importanta pentru obiectivele tale.