Povestea din spatele cifrelor

Finance for non-finance. De ce este util sa-ntelegi povestea din spatele cifrelor?

Oamenii din finance inteleg cifrele. Se uita la o serie de tabele si pot transmite o analiza sau raport detaliat. Dar, intelegerea cifrelor nu este utila doar pentru oamenii din finance. Oricarui profesionist ii poate fi utila o intelegerea mai mare a cifrelor, mai exact a povestii din spatele cifrelor. Atunci cand ai abilitatile necesare intelegerii indicatorilor financiari, poti face corelatii mai active pentru jobul tau. Daca esti in cautarea unei dezvoltari in cariera care sa te ajute din orice pozitie, atunci acest articol iti prezinta 3 motive pentru care intelegerea cifrelor ti-ar fi utila in jobul actual, dar si in viata personala.

“The only way to permanently change the temperature in the room is to reset the thermostat. In the same way, the only way to change your level of financial success ‘permanently’ is to reset your financial thermostat. But it is your choice whether you choose to change.” T. Harv Eker

M-au fascinat dintotdeauna cifrele. Modul in care cifrele transmit o poveste este si mai interesant. Tot efortul unei companii dintr-un an se vede la finalul anului in raportul anual: in bilant sau in contul de profit si pierdere. In analiza financiara, pornim de la cifrele din aceste rapoarte si urmarim influentele indicatorilor asupra performantei companiilor. Dar, in multe situatii, in companii o serie de roluri se interesecteaza cu nevoia de a face analize sau rapoarte. Ma refer aici la roluri strict non-finance dar care, din naturala operationala a organizatiei, sunt nevoite sa faca respectivele analize sau rapoarte.

Iti prezint mai jos 3 motive pentru care cred ca este util sa intelegi povestea din spatele cifrelor in cazul in care ai un rol non-finance:

1. Intelegerea termenilor si a indicatorilor

In companii deja se folosesc o serie de termeni specifici din finance, dar care neintelesi pot duce la confuzie. Atunci cand finance for non-finance intra in sfera ta de interes si pregatire, incepi sa vezi ce se afla dincolo de utilizarea acelor termeni, astfel incat sa identifici oportunitatile pentru tine si echipa ta.

2. Intelegerea impactului asupra rolului tau sau a echipei pe care o coordonezi

Cand pornesti in cariera pe un rol, de exemplu de IT, posibil ca in primii ani sa nu-ti fie necesari termenii din finance. Insa pe masura ce avansezi, fie ca team lead sau manager, o serie de rapoarte si analize te duc in situatia in care minimul de intelegere a mecanisumului companiei din punct de vedere financiar sa-ti fie foarte util.

3. Intelegerea strategica a imaginii de ansamblu

Vei intelege astfel care este locul analizei sau raportului tau in imaginea strategica de ansamblu a companiei. Si invatand sa citesti cifrele prin povestea pe care o arata, vei identifica mai usor tendintele din piata pentru a reveni in companie cu idei inovative.

Dincolo de motivele de ordin profesional, educatia financiara si la nivelul personal este utila pentru cresterea nivelului prosperitatii tale. Fie ca este vorba de costuri, de abordari legate de venit sau cum sa-ti intelegi “profitabilitatea” raportata la asteptari, dobandirea unor cunostinte de finance te va ajuta sa intelegi mai bine povestea din spatele cifrelor.

Pentru o mai buna intelegere a povestii din spatele cifrelor, te astept la Qualians Learning Center pe 18 noiembrie la cursul deschis Finance for Non-Finance.

Comments Off on Finance for non-finance. De ce este util sa-ntelegi povestea din spatele cifrelor?