Experimente,  Productivitate

Ai fost productiv(a) astazi? Cum sa iti analizezi productivitatea in drumul tau spre casa…

Daca esti in drum spre casa sau doar ce ai ajuns, ar trebui sa-ti raspunzi la urmatoarea intrebarea: “Am fost productiv(a) astazi?” Daca ti se intampla sa ai un sentiment ciudat la finalul zilei ca ai fi putut sa faci mai multe, sau sa nu mai amani anumite lucruri care ti-ar aduce implinirea profesionala, atunci acest articol este pentru tine.


Ce poate fi mai ciudat decat finalul unei zile ploioase cand in drumul tau spre casa te gandesti la o serie de lucruri pe care nu le-ai facut sau lucruri pe care le-ai amanat. Probabil, iti rasuna in minte sarcinile pe care trebuie sa le iei de la capat maine sau proiectul amanat la nesfarsit. Daca lucrezi intr-o corporatie probabil ca stii ca lucrurile si sarcinile nu se vor reduce in numar si intensitate. Si pana la urma, a avea sarcini inseamna ca exista oportunitati de invatare dar si de dezvoltare profesionala. Fiecare proiect aduce cu el posibilitatea de a te intalni cu situatii noi sau de a-ti fundamenta abilitatile dobandite de-alungul timpului. Problema este insa din nou lista aceea cu multe lucruri pe care ai vrea sa le termini sau ai vrea sa le experimentezi.

Insa, in timp ce citesti acest articol, te invit sa te gandesti la intrebarea de mai sus “Ai fost productiv(a) astazi?”. De fapt, ce-ar fi sa-ti raspunzi chiar acum?

Probabil raspunsul ar putea fi fie NU sau fie DA. Insa nu despre alb sau negru este vorba in productivitate. Culmea este, ca desi exista foarte multe sisteme de productivitate, cursuri, seminarii, carti si clipuri video in care poti sa inveti cum poti sa fii mai productiv, toate acestea sunt doar un ghid catre raspunsuri existente in modul in care tu functionezi deja. Atunci cand cauti raspunsul la intrebarea daca ai fost mai productiv, mai degraba ar trebui sa te gandesti daca sarcinile pe care le-ai realizat astazi sunt aliniate cu ceea ce vrei tu sa devii. Daca proiectele in care esti implicat(a) iti aduc implinirea?

La fel de bine poti sa ai peste 30 de sarcini finalizate astazi, multe emailuri citite si sedinte eficiente, insa daca ele nu te duc in directia pe care ti-o doresti, poti spune ca ai fost productiv(a) astazi?

Gandeste-te la productivitate la fel ca la mijlocul de transport cu care mergi acum, sau poate ai mers astazi. Directia este clara si indiferent de cati calatori sunt in el (daca este un mijloc de transport) sau indiferent de numarul de opriri, a ajuns la destinatie.

La inceputul fiecarui an, ne setam o serie de obiective. E momentul acela cand totul pare posibil si ne propunem sa facem multe activitati pe care le-am amanat. Insa, peste an intervin o serie de alte activitati care ne indeparteaza de obiectivele noastre. Poate o fi frica, poate insecuritatea sau poate dorinta noastra de a face totul perfect, ce duce la amanare.

A fi productiv inseamna ca sarcinile pe care le-ai terminat astazi sa rezoneze tocmai cu acele obiective gandite in momentul de entuziasm, de speranta, asa cum este inceputul anului. Si avand in vedere ca ne apropiem de finalul anului, astazi ai sansa sa actionezi spre realizarea obiectivelor tale.

Ai fost productiv(a) astazi?


Te astept in Clubul Online de Productivitate – un program de 12 saptamani, organizat online. Detalii aici.

cop