Productivitate

3 lectii despre productivitate dupa Liverpool – Barcelona

Aseara am vazut un meci excelent. Pentru cititorii ce nu sunt fani fotbal, pe scurt:

  • Liverpool si Barcelona s-au intalnit in returul seminfinalelor Uefa Champions League
  • in tur a fost 3-0 pentru Barcelona, ce au jucat acasa pe Camp Nou.
  • toate sansele de calificare dupa 3-0 erau pentru Barcelona foarte ridicate, dar
  • Liverpool a reusit sa castige meciul de aseara cu 4-0 dupa un meci extraordinar

Imi aduc aminte cand de mic auzeam expresia “2-0 este un scor periculos”. Mai mult, celebrele meciuri Dinamo-Foresta Falticeni (4-0 pentru Dinamo in minutul 60, terminat cu 5-4 pentru Foresta) sau meciul Barcelonei cu Roma de anul trecut, au aratat ca in fotbal la fel ca in viata personala si profesionala “it’s not over till it’s over”.

Asadar, mai jos va prezint 3 lectii despre productivitate dupa meciul de aseara:

1. Viziunea si munca duc la rezultate

Cei de la Liverpool au plecat din start cu gandul ca pot intoarce rezultatul. Salah, ce nu a jucat in acest meci, chiar avea un tricou cu “Never give up”. Au avut viziunea de a se califica, au depus efortul necesar si au obtinut rezultatul dorit. Am putea spune ca au avut acea “foame” necesara pentru a obtine rezultatul dorit. Si nu se intampla deseori in business sau in viata profesionala la fel? Competitia e din ce in ce mai mare din partea unor persoane ce acum se pregatesc pentru acel meci, sau acea oportunitate cand vor trebui sa demonstreze ca merita pozitia. Si nu se intampla ca deseori sa intram in zona de “entitlement” si sa ne consideram “calificati”? Sa consideram ca ni se cuvine pozitia respectiva fara sa continuam sa ne dezvoltam? Sa invatam?

2. O echipa poate demonta orice showman

Talentul face de multe ori diferenta. Messi a demonstrat de foarte multe ori ca poate aduce victoria de unul singur. Dar, de foarte multe ori o echipa sincronizata poate bloca orice showman. De ce? Pentru ca o echipa per ansamblu poate obtine rezultate mult mai mari decat rezultatele individuale. Cheia sta in sincronizarea echipei catre viziune comuna si interactiuni productive.

3. Nu reduce viteza pana la final

De la inceputul meciului pana la final, ritmul a fost foarte crescut din partea celor de la Liverpool. Sunt fan Barcelona si la 3-0 pentru Liverpool speram intr-o trezire a echipei si motivare suplimentara. Dar golul 4 a aratat blocajul total. In business sau in viata personala se intampla ca exact atunci cand ar trebui sa existe motivatie ridicata, maxim de efort, sa ne blocam. Poate ca nu ne asteptam sa nu castigam, sau poate acelasi sentiment de “mi se cuvine” sa ne ameteasca.

Fiecare zi vine cu un nou meci. Iar pentru meciurile importante trebuie sa fii productiv, a te pregatesti si sa inveti constant. Altfel, n-ar fi pacat ca cele mai bune oportunitati sa te gaseasca total nepregatit?