Povestea din spatele cifrelor

Marvel si povestea de 17,5 miliarde de dolari

In 1996 compania Marvel intra in insolventa, pentru ca 12 ani mai tarziu sa fie vanduta catre Disney pentru 4.2 miliarde de dolari. Care este povestea din spatele acestor cifre, ce a condus la succesul filmelor din Marvel Cinematic Universe si la incasari de peste 17.5 miliarde de dolari pentru cele 20 de filme lansate in ultimii 11 ani?

Raspunsul la aceasta intrebare porneste de la modelul de business al companiei. In 1939, compania se infiinta avand ca obiect principal producere de benzi desenate.

In anii ’60 compania a creat supereroi precum Spiderman sau Iron Man iar performanta era ridicata. Incepand cu anii ’80, competitia ridicata si un model de business nepotrivit a dus la performanta scazuta si implicit insolventa din 1996. Noii actionari l-au numit pe Peter Cuneo ca Turnaround CEO ce a reusit sa redreseze compania. Revenirea companiei a dus la crearea Marvel Cinematic Universe. Daca iti sunt familiare filmele cu Iron Man, Captain America, Thor sau Avengers inseamna ca ai inteles o parte din acest univers. Universul Cinematic Marvel sunt incluse 20 de filme lansate in perioada 2008-2018, fiind impartit in 4 faze. Faza 3 se va finaliza in 2019 prin lansarea filmelor Captain America si Avengers: Endgame, urmand sa continue cu faza 4 cu alte filme deja planificate.

Mai jos e o lista a filmelor si a incasarilor pe baza datelor obtinute de la boxofficemojo.com precum si bugetele fiecarui film prin datele de pe the-numbers.com. Incasarile includ incasarile cinematografelor.

 

O analiza mai atenta ne arata incasarile si bugetele pe fiecare faza, fiecare an si apoi pe categorii de personaje. Mai mult, am analizat incasarile medii/film si bugetul mediu/film.

 

O analiza a incasarilor medii/film arata variabilitate influentata de lansarile in anii respectivi (ex. 2012, 2015, 2018) a filmelor Avengers ce au avut incasari record. In top 10 cele mai bine vandute filme din toate timpurile, Avengers Infinity War ocupa locul 4, Avengers 1 ocupa locul 6 iar Avengers Age of Ultron ocupa locul 8. Asadar, impreuna cu locul 9 – Black Panther, Marvel are 4 filme in top 10 al filmelor cu cele mai ridicate incasari din toate timpurile. Doar Star Wars – The Force Awakens ocupa un loc mai ridicat (locul 3 in top 10), fiind de altfel si singurul film produs de Disney, separat de filmele Marvel.

Mai mult analiza celor 3 faze (faza 3 fiind insa inca nefinalizata) arata nu doar incasari totale mai ridicate dar si incasari medii per film in crestere cu 66.3% fata de faza 1 (de la 635 mil.$ la 1.055 mld $), in timp ce bugetul mediu per film a crescut cu 25.44% (de la 168 mil.$ la 211 mil. $).

Din graficele de mai sus, putem observa ca pe masura ce numarul filmelor a crescut si interactiunea dintre personaje in cele 20 de filme lansate deja, incasarile au crescut. Acest lucru insa avand la baza bugete medii/film din Marvel Cinematic Universe ce s-a mentinut intre 160-240 milioane de dolari.

Ce ne spune povestea Marvel si in special a Marvel Cinematic Universe?

In primul rand, filmele interconectate, ce tin audienta interesata si dupa ce filmul s-a incheiat prin intermediul “continuarilor” a fost o strategie de succes ce a dus nu doar la incasari record, dar si la cresterile incasarilor medii per film. Ca intr-un efect de bulgare de zapada, pe masura ce numarul filmelor a crescut, la fel s-a intamplat si cu incasarile ducand la un total de 17,5 miliarde $ si la o medie per film de 876 milioane de dolari.

In al doilea rand, profitabilitatea filmelor are la baza inovatia si diferentierea fata de competitie prin lansarea unui mod inovativ de interconectare a filmelor ca intr-o serie TV. Astfel, prin bugete relativ similare s-a ajuns la incasari record.

Povestea Marvel continua anul acesta cu noile filme si implicit cu povestea din spatele cifrelor.