Deconectare Social Media

Deconectare de la social media – experimentul #3

De cativa ani, realizez cel putin 1 data pe an un experiment de deconectare de la social media. Cal Newport, autorul cartilor “Deep Work” sau “Digital Minimalism”  vine cu foarte multe argumente pentru care social media iti afecteaza concentrarea.

Am mai facut genul aceste de experimente despre care poti sa citesti aici:

Dupa 2 luni de deconectare 6 zile din 7 de la social media..

Experimentul meu de 1 luna de deconectare de la retelele de socializare & smartphone

precum si articolul din Revista Cariere > Ce am învățat după (alte) 30 de zile de deconectare de la Facebook, LinkedIn și Instagram

De data aceasta mi-am propus o durata mai mare si anume 3 luni.

Printre motive pot mentiona:

  1. Am observat din ce in ce mai multe obiceiuri automate de a accesa platformele de social media. Uneori scapam din vedere faptul ca dezvoltam obiceiuri de acest timp fix in momentele de pauza: asteptand metroul, in taxi, la o coada la supermarket, la o pauza de cafea
  2. Concentrarea noastra este limitata. Oricat de mult credem ca putem gestiona fluxul de informatii, de cele mai multe ori, informatii raman in inconstientul nostru si ne impacteaza intr-un fel sau altul. Practic, tocmai nelansand pauzele sa fie pauze, si umplandu-le cu scrolling pe social media, ajungem sa fim mai obositi, mai neatenti, mai deconectati. Cautam conectarea cu prietenii pe social media, uitand poate uneori de cei de langa noi: familia, prietenii, colegii. Daca nu te regasesti in ce spun aici, ma bucur si te felicit. Inseamna ca ai gasit un echilibru de integrare a social media in viata ta. Daca insa te regasesti, poate fie din articolele de mai sus, poate din cartile lui Cal Newport sau din planul experimentului meu vei putea sa ai o relatie mai productiva cu retelele de socializare.
  3. De fiecare data cand am facut un astfel de experiment am avut la baza si o motivatie suplimentara. In acest caz, este vorba despre un proiect creativ- de scris – despre care-ti voi spune mai multe in primavara. Practic, imi doresc sa duc concentrarea la un alt nivel facand curatenie in atentia mea, pornind de la social media.

Cum voi face acest experiment:

Durata: 3 luni (15 noiembrie – 15 februarie)

Platforme: Linkedin, Facebook, Instagram

Cum: voi dezactiva aplicatiile de pe telefon si nu voi accesa aceste aplicatii de pe calculator.

Ce vreau sa obtin: mai mult focus, mai multa concentrare si spatiu pentru a gandi asa cum spune Cal Newport in “deep work”

Ca orice experiment, ma astept si ca anumite lucruri sa nu mearga. Poate durata este prea mare, poate la un moment dat am nevoie sa ma conectez la anumite aplicatii (ex. Linkedin pentru work). Voi scrie progresul pe blog si voi reveni dupa aceasta perioada cu cateva lectii invatate.