Interviu despre productivitate cu Liliana Bica: “Fii un contributor prin performata ta la performanta celorlalti!”
Inca de cand am cunoscut-o pe Liliana mi-am dat seama de entuziasmul si dorinta sa de a contribui la dezvoltarea profesionala si personala a echipelor pe care le coordoneaza. Liliana Bica este HR Plant Manager la Adient Automotive Romania. Anul trecut am fost invitat la “Ora de suflet” – un eveniment ce se desfasoara regulat in cadrul fabricii din Pitesti si m-a motivat dorinta de schimbare a participantilor si de imbunatatire a activitatii. Liliana este o profesionista prin tot ceea ce face si de curand a inceput o serie de articole despre resurse umane disponibile pe profilul de LinkedIn aici. Mi-a raspuns la cateva intrebari despre productivitate, oferind in final cateva sfaturi practice!
——————-
Costin Ciora: Ce inseamna pentru tine sa fii productiva?
Liliana Bica: Pentru mine, a fi productiva inseamna sa fac ceea ce imi propun in timpul pe care mi-l pun la dispozitie sau estimez ca este necesar.
C.C.: Cum arata o zi productiva pentru tine?
L.B.: Ziua productiva, la serviciu, este aceea cand plec cu constiinta impacata si linistita. Ziua productiva, acasa, este aceea in care ma bucur de familie, citesc, gatesc si ma incarc de energie.
C.C.: Care sunt obiceiurile zilnice pe care le practici?
L.B.: Rutina zilnica cuprinde in primul rand o naveta de 1 ora/sens. Apoi respectarea agendei , pe care mi-o fac pe saptamana. Evenimentele si intalnirile importante le fixez cu recurenta.Pentru ca am un program incarcat imi planific chiar si masa si diverse activitati pe care nu vreau sa le ratez.
C.C.: Se spune ca ceea ce este planificat, este realizat. Cum ti-ai planificat activitatea pentru anul ce urmeaza?
L.B.: Planificarea pe un an incepe cu evenimentele din viata personala. Apoi urmeaza dezoltarea personala si cea profesionala. Pentru cea profesionala am un calendar de sedinte, evenimente si un buget de activitati.
C.C.: Intre multi-tasking si focus pe o activitate, ce stil ti se potriveste mai mult?
L.B.: Multi-tasking cu focus pe activitati!
C.C.: Cat de mult inseamna planificarea intr-un obiectiv de-al tau??
L.B.: Ma consider si actionez ca o persoana organizata si disciplinata. Ca orice om am si puncte slabe si acestea sunt obiectivele care vizeaza ariile administrative. Acestea sunt adevarate provocari si pentru ca am tendinta de evitare, de ocolire. Pentru aceste obiective mi-am facut agende riguroase si le urmaresc cu atentie…dar mai important este ca imi doresc sa le ating/realizez!
C.C.: Ce instrumente de productivitate folosesti (app-uri, tool-uri etc)?
L.B.: Nu am instrumente sofisticate: agenda scrisa, Telefonica si outlook-ul!
C.C.: Ce parere ai despre impactul tehnologiei asupra productivitatii: angajatii pot fi mai productivi si mai putin productivi in acelasi timp? Exista multe lucruri ce distrag atentia de la lucru (ex. retelele sociale), cu toate acestea exista mai multe instrumente de productivitate.
L.B.: Dupa cum spuneam la un subiect anterior, indiferent de ce si cate instrumente folosesti, importanta este determinarea si responsabilitatea asupra si despre ce iti doresti cu adevarat sa realizezi in viata!
C.C.: Cum gestionezi verificarea numarului mare de emailuri pe care le primesti?
L.B.: Eu consider ca este un semn de respect sa-i dai feedback celui/ celei care ti-a scris. Pornind de la aceasta setare si organizandu-mi inbox-ul pe foldere, cu reguli si folosind toate uneltele de prioritizare, zic eu ca reusesc sa raspund in timp util si sa am putine emailuri neverificate.
C.C.: Cum gestionezi sedintele din diversele proiecte in care esti implicata? Peter Druker spunea ca “Sedintele sunt un simptom al proastei organizari. Cu cat mai putine sedinte, cu atat mai bine.”
L.B.: Pentru sedinte avem impartirea pe roluri, agenda, OIL si alte instrumente in care notam si verificam daca subiectele discutate s-au inchis/ rezolvat de catre cel responsabil. Am incercat sa fim agili si sa ne adaptam la schimbare.
C.C.: Care este cel mai bun sfat pe care il poti da pentru cresterea productivitatii?
L.B.: Sa fii tu insati/insuti in gestionarea productivitatii proprii dar fara sa-i afectezi pe cei din jurul tau. Sa fii un contributor prin performata ta la performanta celorlalti! Si implicit a organizatiei si a familiei!