Asteptari

Atasamentul fata de comportamentul autodistructiv

Update: dupa un experiment de 2 luni de deconectare (nonline), mi-am dat seama ca ma simt mai util scriind articole si interactionand cu persoane ce vor sa-si creasca productivitatea. Am finalizat cartea si caut o editura, insa dincolo de cititul unei cartii, “followerii” mei vor sa citeasca articole, sa asculte podcasturi si sa-mi vizualizeze clipurile video, asa ca I’m back. 

Exista o calitate pe care o detin si de care nu am fost constient o buna bucata de timp. Exista aceea de a observa tiparele comportamentale ale celorlalti. Uneori este enervant si pentru mine si pentru cei din jur, insa pe masura ce imbunatatesc capacitatea aceasta, sunt mai constient de propriile comportamente, ceea ce ma ajuta sa le si imbunatatesc.

Atunci cand privesti o situatie din prisma observatorului sau a unui cercetator ce participa la un experiment, orice rezultate iti ofera date relevante. Asadar, poti teoretiza o idee pornind de la simple atitudini zilnice ale tale sau ale celor din jurul tau.

Primul lucru pe care-l poti observa este obiceiul de a face lucrurile intr-un anumit fel. Modul de formare al obiceiului reprezinta o alta tema de discutie. La ce conduce insa un obicei negativ? La un comportament negativ- pe care-l voi numi autodistructiv.

Probabil te gandesti de ce numesc un comportament negativ ca fiind autodistructiv. Cum ar putea cineva care face rau sa se autodistruga? Prin simpla crestere a emotiilor negative nu se poate ajunge decat la distrugerea potentialului, implicit la autodistrugere. Aceasta poate lua forma stresului, urii, frustrarii, egoismului, depresiei, lacomiei, irascibilitatii, mandriei sau arogantei. Compasiunea, bunatatea, sinceritatea, modestia, bucuria, altruismul sunt opusele starilor de autodistrugere.

De ce staruim in anumite comportamente autodistructive? In primul rand, pentru ca ne atasam de ele. Daca cineva iti spune ca esti egoist, atasamentul tau fata de aceasta stare (in cazul in care este adevarat), te va face sa-ti aperi starea prin argumente. O explicatie este data de certitudinea starii intr-un efort de a ne descoperi cine suntem cu adevarat. Faptul ca mintea ne face sa uitam ca poate exista un scop mai mare decat satisfacerea propriilor placeri (ex. prin ajutarea altcuiva), ne conduce la o falsa intelegere a cine suntem cu adevarat.

Tu de ce comportamente autodistructive esti atasat(a)? 

Comments Off on Atasamentul fata de comportamentul autodistructiv