Multitasking? 3 sfaturi pro-unitasking
Daca in timp ce vrei sa citesti acest articol, ai cateva browsere deschise, Facebook-ul, te gandesti sa raspunzi la un email sau sa dai un telefon,atunci ai ajuns unde trebuie.
De cele mai multe ori, mediul de business conduce la dorinta unor super-competente ale angajatilor care sa jongleze intre participarea la o sedinta, verificarea unui raport sau raspunsul la niste emailuri. Tehnologia a facut ca lucrurile sa degenereze in totalitate. Daca inainte, puteam vorbi de multitasking doar in fata calculatorului, acum pe strada gasim oameni ce sunt atenti doar la telefon, fara sa vada macar pe unde calca, in metrou oameni ce sunt absorbiti de ultimele „updates” sau intr-o simpla zi de duminica, familii ce au un singur numitor comun: smartphone-ul.
Multitasking-ul vine din tehnologia informatiei, unde calculatoarele realizeaza procese concomitent. Multitasking-ul calculatoarelor nu inseamna ca aceste procese se realizeaza in acelasi timp, ci mai degraba impartasesc resurse comune. Termenul a fost transferat catre multitasking-ul oamenilor, unde, la fel ca in cazul calculatoarelor, oamenii trec de la un task la altul (intrerupand astfel concentrarea in finalizarea task-ului).
Intr-unul din multiplele teste de verificare a impactului multitasking-ului, 4 angajati (2 experti in multitasking si 2 ce stiau sa se concentreze pe 1 singur lucru), au fost testati in timpul necesar rezolvarii unui puzzle. Cei doi care erau experti in multitasking, aveau voie sa raspunda la telefon, sa scrie mesaje sau emailuri in timp ce rezolvau puzzle-ul. Dintre cei focuzati pe unitasking, unul dintre ei, pe parcursul testului era intrerupt la auzul notificarilor de emailuri sau sms, in timp ce celalalt ignora in totalitate aceste modificari.
Rezultatul testului: cel mai rapid timp a fost al celui care se concentra pe rezolvarea puzzle-ului, si surprinzator urmatoarele locuri au fost ocupate de cei doi angajati experti in multitasking. Ultimul loc a fost ocupat de persoana ce era deranjata de notificari, desi lucra doar la rezolvarea puzzle-ului.
A fi focusat pe un task, dar sa ai dispozitive ce iti distrag atentia e chiar mai rau decat ai raspunde sau verifica mesajul.
Noile cercetari din domeniu arata ca multitasking-ul are efecte negative atat asupra creierului cat si asupra carierei. Astfel, cercetatorii de la Stanford au descoperit ca cei care sunt bombardati cu informatii multiple de pe mai multe dispozitive, nu pot fi atenti, nu pot sa controleze memoria sau sa treaca de la un task la altul la fel de bine ca cei care prefere sa lucreze la un singur task. Mai multe detalii despre studiu aici.
Unitasking-ul (a te concentra pe un singur lucru) – poate sa insemne ca oferim intreaga noastra atentie respectivei activitati. Acest lucru poate avea mai multe beneficii: eficientizare, scurtarea timpului si intelegerea mai profunda a problemei pe care o rezolvam.
Daca esti una din persoanele ce vrea sa practice mai mult unitasking-ul iti propun o alternativa mai radicala. Mai jos ai 3 sfaturi PRO unitasking:
- Defineste clar ceea ce trebuie sa faci: sa lucrezi la un raport, la o prezentare sau sa scrii un articol.
- Stabileste clar intervalul de timp necesar pentru realizarea activitatii.
- Elimina orice fel de intrerupere: daca poti sa mergi intr-o sala de sedinte este perfect, poti sa-ti pui telefonul pe silent, iar retelele de socializare pot astepta. Anunta-ti colegii ca ai de finalizat respectiva activitate si apuca-te de treaba. Poti sa cronometrezi ceea ce faci, folosing un temporizator (precum cel din imaginea de mai jos: il gasesti la Ikea cu 9.9 lei). De ce e util? Fiindca eviti sa folosesti telefonul pentru cronometrare si te anunta cand intervalul de lucru s-a finalizat. Nu uita totusi de tehnica de planificare a activitatii. Iti recomand sa lucrezi in intervale folosind metoda Pomodoro (25 de minute de focus intens, 5 minute de pauza) sau metoda lui Robin Sharma: 60 de minute de lucru intens si 10 de pauza.
Sper ca ti-au fost de folos sfaturile mele.
Iti doresc sa ai o zi cu MAXIM de productivitate!
2 Comments
Pingback:
Pingback: