Productivitate

5 lectii despre planificarea unui proiect invatate participand la semi-marathon

Intr-o perioada in care vrem sa realizam cat mai multe, implicarea in proiecte devine inevitabila. Fie ca este vorba de proiecte personale, profesionale, de comunitate sau in familie, timpul nostru este limitat, iar de multe ori pierdem din vedere imaginea de ansamblu.

A alerga pe distante lungi presupune un timp dedicat pentru antrenamente. Pentru mine, antrenamentul pentru semi-marathonul de la Bucharest Marathon 2015 a durat 7 saptamani (pornind de la 4-5 km alergati saptamanal) si in cele ce urmeaza va scriu 5 lectii pe care le-am invatat despre planificarea unui proiect si despre productivitate.

1.Clarifica de la inceput de ce vrei sa pornesti/sa te implici intr-un proiect

O implicare intr-un nou proiect personal, profesional, familial sau de comunitate presupune un motiv serios (fie ca este vorba de o motivatie intrinseca sau o parte financiara sau pur si simplu o cauza sustinuta). In cartea sa, „Total Leadership” – Stew Friedman – profesor la Wharton School, sustine ca alinierea activitatilor unei persoane trebuie sa tina cont de 4 dimensiuni: proiecte personale, de familie, in comunitate sau profesionale. Cuplarea unui proiect ca fiind legat de 2 sau mai multe dimensiuni aduce mai multe sanse de reusita. Pentru mine, participarea la semi-marathon a presupus o dimensiune personala dar si una de comunitate (prin cauza sustinuta: MagiCAMP – o tabara magica pentru copii cu afectiuni oncologice – detalii aici.) Asadar, inainte de a te implica intr-un proiect, gandeste-te: cum se aliniaza noul proiect obiectivelor tale generale si care este scopul pentru care vrei sa-l pornesti?

2.Stabileste cum se va integra noul proiect in activitatile tale curente

Daca consideri ca un nou proiect nu va influenta cu nimic activitatile tale curente…mai gandeste-te. Orice proiect nou va presupune nu doar timp fizic de lucru dar si utilizarea unei resurse limitate: vointa ta. Mai mult, este posibil ca in momentul in care te apuci de un nou proiect, sa devii entuziasmat si sa aloci prea mult timp proiectului, neglijand activitatile tale curente. Gandeste-te bine, ai suficient timp pentru noul proiect?

3.Stabileste-ti obiectivul final si vizualizeaza-te indeplinindu-l

Un proiect trebuie sa aiba un rezultat, astfel incat stabileste de la inceput care va fi rezultatul final (ce vrei sa obtii de la proiect, in cazul in care el nu are o structura formala de finalizare). Apoi, vizualizeaza-te indeplinindu-l: Care va fi plusul de valoare adus de noul proiect finalizat? Care va fi pasul urmator?

4. Planifica-ti timpul pentru „antrenamente”

Cum realizezi un plan bun? In primul rand, documenteaza-te: citeste, intreaba-i pe altii care deja au realizat un astfel de proiect, cere sfaturi si apoi adapteaza-le situatiei tale. Cum spuneam la pasul 2, entuziasmul unui nou proiect te poate determina sa lucrezi prea mult la el neglijand alte activitati. Stabileste de la inceput limitele: numarul de sesiuni de lucru la proiect, zilele in care vei lucra la acel proiect si chiar daca intr-o zi ai putea lucra mai mult, pune stop (altfel va trebui sa amani celelalte proiecte). Pentru planificarea proiectelor si activitatilor iti recomand platforma Trello.

5. Actioneaza cat mai rapid dupa ce ai parcurs pasii 1-4

Dupa ce ai stabilit motivul implicarii in proiect, impactul proiectului asupra activitatii tale, obiectivul final urmarit si ai realizat planificarea, mai trebuie facut un singur lucru: sa actionezi. Urmeaza planul zilnic/saptamanal al proiectului si incearca sa iti reamintesti motivul si scopul final ce te vor ajuta in momentele mai dificile. Transforma actiunile pentru noul proiect in obiceiuri (astfel incat sa dezvolti actiuni automate noului obicei). Pentru setarea unor noi obiceiuri iti recomand app-ul Coach.Me.

Iti doresc succes in proiectele tale si maxim de productivitate!

12079469_1051009068267166_4288740722891963018_n

template setarea obiectivelor