#12ingrediente,  Concentrare,  Productivitate

Spatiul productiv – locul dezvoltarii personale

Printre cartile din Raftul meu de sus, este si “Omul in cautarea sensului vietii” scrisa de Viktor Frankl – supravietuitor in 4 lagare de concentrare printre care si Auschwitz. Victor Frankl a fost psiholog austriac si este fondatorul logoterapiei – sau psihologia sensului vietii.

Ce mi-a atras atentia astazi este citatul acesta al lui Viktor Frankl:

“Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom”.

In fiecare zi actionam si reactionam la o serie de stimulente din mediul exterior sau stimulente interne (intrebari, griji, reflectii, visuri, planuri). Uneori cele interne sunt chiar mai puternice decat cele externe. Am reflectat mult la citatul lui Viktor Frankl si uite ce am observat:

– Spatiul despre care vorbeste Victor Frankl are la baza multe obiceiuri. Obiceiul de a reactiona rapid nu este unul nou. Este conditionat de modul in care ai vazut la randul tau raspunsul “modelelor” tale. Poate sunt parintii, poate sunt prietenii, poate colegii. Obiceiurile sunt contagioase. Si dorinta noastra de aparteneta la un grup ne poate duce in stadiul in care actionam similar cu grupul din care vrem sa facem parte.

– Spatiul, pe care l-am denumit, spatiul productiv este locul in care concentrarea se modifica. De exemplu, daca stimulentul este o critica pe care o primesti, iar raspunsul tau ar fi unul direct si agresiv la critica primita, daca spatiul dintre critica si raspuns s-ar mari ai putea sa-ti adresezi cateva intrebari precum “De ce trebuie sa reactionez?”, “De ce am intrat intr-un modul de aparare? Ce apar?”, “Raspunsul vine dintr-un ego ce ar creste ulterior activarii?”

– Spatiul productiv se dezvolta prin disciplina, odihna, relaxare, timp de reflectare asupra lucrurilor cu adevarat importante. Dar, reactivitatea ridicata se activeaza prin oboseala, frustrare nerezolvata, iritabilitate. N-are rost sa te judeci pentru o reactie nepotrivita pe care ai avut-o mai ales cand stii ca vine poate dupa o perioada obositoare sau stresanta. Poti insa sa reflectezi la cum s-a ajuns acolo.

– Carl Jung spunea

“Tot ceea ce ne enerveaza la alte persoane, ne poate conduce la a ne intelege mai bine”.

Cand spatiul scade si reactivitatea e ridicata, posibil pe baza iritarii date de alte persoane, daca faci un pas in spate s-ar putea sa identifici un spatiu productiv de dezvoltare pentru tine. Este acel loc unde poti sa te intrebi: “Oare de ce ma enerveaza ce s-a intamplat?”

Ce-am observat ca ajuta atunci cand vrei sa-ti cresti acest spatiu productiv?

– Eat well. Sleep well. Somnul de calitate si mancarea de calitate sunt fundatia necesara unui mindset in care sa poti dezvolta spatiul productiv.

– Spatul productiv nu inseamna ca nu ai o reactie. Ci reactia este adaptata la situatia respectiva si aduce cel mai bun rezultat. Nu genereaza o crestere a ego-ului sau un conflict, ci genereaza o reactie pozitiva si produtiva.

– Meditatia de tip Mindfulness este un alt loc unde poti sa-ti antrenezi reactivitatea si sa-ti dezvolti spatiul productiv. Gasesti o serie de resurse despre acest tip de meditatie dar si cel putin 2 aplicatii faine precum Headspace sau Calm.

– Dezvoltarea spatiului productiv te ajuta sa gasesti cateva raspunsuri. Atunci cand ai impulsul obisnuit de a reactiona rapid (la o remarca, la un claxon in trafic, la ceva ce nu e asa cum ai vrea tu sa fie), mai asteapta, poate 1 secunda, poate 5, poate mai mult. Si vezi ce se intampla.

Alte idei?

Spor,

Costin