Interviu despre productivitate cu Razvan Gaita: “Planificare si prioritizare”
Pe Domnul Razvan Gaita l-am cunoscut pe cand era General Manager al Anchor Grup. In prezent este Managing Director al EBIFORS – Real Estate and Retail Management. Cum arata productivitatea unui executiv implicat intr-o serie de proiecte de dezvoltare? Mi-a raspuns la cateva intrebari despre productivitate oferind in final un sfat pe atat de simplu, pe atat de neglijat de foarte multe ori.
Costin Ciora: Ce inseamna pentru dumneavoastra sa fiti productiv?
Razvan Gaita: Productivitate pentru mine inseamna sa imi pot indeplini in totalitate si la timp toate task-urile planificate.
CC: Cum arata o zi productiva?
R.G.: O zi productiva este o zi cu putine pauze.
C.C.: Care sunt obiceiurile zilnice pe care le practicati?
R.G.: In fiecare dimineata imi verific agenda si imi optimizez programul (timp petrecut in birou si in afara lui). Intalnirile sunt grupate (pe cat posibil) si lucrarile mai usoare raman pentru a doua parte a zilei. In afara de urgente, nu raspund imediat la mailuri. Imi aloc timp pentru acest lucru. In principiu, o ora pe zi citesc si ma informez. Cand sunt la birou, imi place sa ascult un jazz discret.
C.C.: Se spune ca ceea ce este planificat, este realizat. Cum v-ati planificat activitatea pentru anul ce urmeaza?
R.G.: Planificarea anului ce urmeaza are, pentru mine, doua componente: 1. Cea data de planurile generale ale firmei si 2. Personala – ce imi doresc sa realizez profesional si in dezvoltarea personala. Nu pun accent pe a demonstra ca stiu si pot ci pe echilibrul intre job si viata personala.
C.C.: Intre multi-tasking si focus pe o activitate, ce stil vi se potriveste mai mult?
R.G.: Sunt obligat sa merg pe multi-tasking dar intre multiplele taskuri, exista intotdeuna focus pe unele din ele.
C.C.: Cat de mult inseamna planificarea intr-un obiectiv de-al dvs?
R.G.: Totul. Fara planificare nu se poate realiza nimic in timp si la calitatea dorita.
C.C.: Ce instrumente de productivitate folositi (app-uri, tool-uri etc)?
R.G.: Datorita sistemului intern al firmei cu care lucrez, instrumentele sunt limitate la cele utilizate in corporatie. Ex. folosim Google Drive ca si platforma de lucru si stocare documente iar pentru resource management – JD Edwards (Oracle). Personal, utilizez cu masura diferite APP-uri.
C.C.: Ce parere aveti despre impactul tehnologiei asupra productivitatii: angajatii pot fi mai productivi si mai putin productivi in acelasi timp? Exista multe lucruri ce distrag atentia de la lucru (ex. retelele sociale), cu toate acestea exista mai multe instrumente de productivitate.
R.G.: Tehnologia este un avantaj daca este folosita rational. Incurajez colegii mei sa isi organizeze timpul, inclusiv pe cel pentru utilizarea retelelor de socializare. Randamentul individual si de grup depinde in mod direct de modul de utilizare al tehnologiei dar si de constiinta personala.
C.C.: Cum gestionati verificarea numarului mare de emailuri pe care le primiti?
R.G.: Asa cum am spus, in fara de urgente, imi aloc un anumit timp pentru mailuri, in functie de taskurile zilei. Sansa mea este ca nu primesc mai mult de 20 – 30 de mailuri zilnic.
C.C.: Cum gestionati sedintele din diversele proiecte in care sunteti implicat? Peter Druker spunea ca “Sedintele sunt un simptom al proastei organizari. Cu cat mai putine sedinte, cu atat mai bine.”
R.G.: In fiecare luni dimineata am o intalnire cu colegii pentru a stabili prioritaile saptamanii. In rest, organizam sedinte numai in cazuri deosebite.
C.C.: Care este cel mai bun sfat pe care il puteti da pentru cresterea productivitatii?
R.G: Planificare si prioritizare.