Educatie

Interviu Bugetarii Veseli: Ce e un profesor astazi?

La inceputul lunii noiembrie 2015, am acordat un interviu pentru Bugetarii Veseli (o organizatie non-guvernamentala a carei viziune este cresterea increderii in sistemul public din Romania prin imbunatatirea serviciilor si programelor de dezvoltare personala si profesionala).

Interviul de mai jos este preluat de pe https://bugetariiveseli.wordpress.com/2015/11/04/ce-e-un-profesor-astazi/, insa de curand Bugetarii Veseli au un nou site disponibil aici.

Bugetarii Veseli: Ce reprezinta pentru tine statutul de profesor?

A fi profesor, astazi, este un prilej de reflectare la trecut, dar si de planificare a viitorului educației. Cand ma refer la trecut, ma gandesc la modul traditional în care era perceput un profesor, dar totodată modul în care se comporta profesorul in trecut. Astazi, un profesor nu mai reprezinta detinatorul tuturor cunostintelor, intrucat cu ajutorul tehnologiei, astazi, elevii/studentii pot sa gaseasca orice informatie la un click distantă. Totodata, o lipsa de viziune si de intelegere a acestui fenomen, poate sa conduca la probleme de comunicare in clasa, prin lipsa unei strategii de captare a atentiei elevilor/studentilor. Pentru mine, a fi profesor inseamna ca pot sa-I ajut pe student in a-si descoperi potentialul. Mai concret, prin intermediul disciplinelor pe care le predau ei pot, fie sa constate ca este interesant si pot sa urmeze o cariera, fie sa decida ca vor sa se dezvolte intr-o alta directie. A clarifica acest lucru pana la finalul cursurilor este o provocare.

Mie imi place sa folosesc la primele intalniri cu studentii conceptul de cloud teaching. Daca in IT cloud computing permite sincronizarea pe mai multe dispozitive a acelorasi informatii din cloud, prin cloud teaching eu ma refer la clasa care poate fi un loc unde informatia adusa de mine, exemplele, studiile de caz, cumulata cu opiniile studentilor, cunostintele lor de pana atunci si creativitatea lor, contribuie la un rezultat util, de care cu totii beneficiem la finalul orei.

Bugetarii Veseli: De ce ai ales aceasta profesie?

Fiind admis la studiile de doctorat, a trebuit sa predau un numar de ore. A fost o ocazie sa-mi dau seama daca imi place. Atmosfera din clasa, energia studentilor si provocarea de a le transmite informatia si a le capta atentia m-au facut sa-mi placa si am decis ca vreau sa continui in acest domeniu.

Bugetarii Veseli: Ce anume te inspira?

Ma inspira sa vad studenti implicati in timpul unui curs sau seminar. Mai mult, intrebarile de dupa curs imi dau un plus de bucurie ca ceea ce fac este util pentru studenti. Este destul de simplu sa-ti gasesti inspiratia la clasa, doar gandindu-ma la educatoarea mea, la invatatoarea mea sau profesorii care m-au adus in acest punct, care m-au inspirat si incercand sa aplic acele metode care mi-au ramas in minte. Uneori ne cautam inspiratie in vorbitori motivationali sau in lideri de business, insa ce-ar fi sa ne amintim de invatatoarea noastra si de rabdarea cu care ne-a invatat sa scriem?

Bugetarii Veseli: Cum sunt studentii din ziua de azi?

Studentii au astazi o serie de provocari. Eu lucrez cu studentii din an terminal sau de la masterat, cand sunt in faza de a se decide ce vor face dupa absolvire. Am constatat un interes mai crescut si o seriozitate mai mare a acestora de-a lungul ultimelor 5-6 generatii. Pe fondul unei competitii mai mari pe piata fortei de munca, obiectivul de a absolvi cu medie mare s-a raspandit, iar interesul companiilor pentru media din timpul studiilor universitare a crescut.

Bugetarii Veseli: Ce anume faci, in profesia ta,  ca sa ai succes?

A avea succes in sistemul de invatamant, din punctul meu de vedere, este putin mai abstract fata de alte domenii. Daca in mediul de business sau in cel industrial, exista rezultate clare la finalul unui an, in sistemul de invatamant rezultatele ar putea fi masurate prin impactul in societate pe care il au fostii studenti. Si aici, vorbim de timp, de ani, in care dincolo de pregatirea universitara, studentii dobandesc si experienta practica ce ii recomanda ca fiind experti in domeniul lor. Si atunci, incep sa se intoarca la universitate si sa participe la evenimente organizate pentru studenti sau sa sustina scoala de unde au plecat. A-i atrage pe fostii studenti pentru a-si spune povestea actualilor studenti, e o forma de succes in mediul universitar.

Bugetarii Veseli: Un gand despre educatie?

Cred ca educatia este singurul mod prin care, spre exemplu, un copil ce provine dintr-o familie saraca poate sa isi schimbe viata. Totodata, educatia este cea care poate schimba modul in care societatea raspunde unor provocari mari precum incalzirea globala, cresterea populatiei sau diferentele culturale. Gandul meu preferat despre educatie ?

„Educatia este cea mai importanta arma pe care o poti folosi pentru a schimba lumea.” – Nelson Mandela

Comments Off on Interviu Bugetarii Veseli: Ce e un profesor astazi?