Cresterea echilibrului intre entuziasm si rabdare in 3 pasi
Imagineaza-ti ca esti in drum spre casa dintr-un oras mai indepartat. Traficul este destul de ridicat insa exista si portiuni mai libere. In astfel de situatii ai nevoie de un echilibru intre entuziasmul de a ajunge mai repede acasa si rabdarea necesara situatiilor in care traficul este mai aglomerat.
Cum se manifesta lipsa de echilibru intre entuziasm si rabdare in alte parti?
– proiecte: vrei sa ajungi la rezultat si ai entuziasmul necesar dar pe de alta parte ai nevoie de rabdare pentru pasii necesari din proiect
– planificare: iti planifici multe dar pe de alta parte ai nevoie de rabdare pentru a-ti adapta planurile
– sarcini: ai entuziasmul necesar sa te apuci si sa termini taskurile dar ai nevoie si de rabdare sa le iei pas cu pas
– sedinte: ai entuziasmul de a-ti expune ideile dar iti trebuie si rabdare sa-i asculti si pe ceilalti
– concedii: ai entuziasmul pentru urmatoarea vacanta dar ai nevoie si de rabdare pentru a astepta inceputul vacantei. Iar cand ajungi in concediu vrei sa faci multe (entuziasm) dar ai nevoie si de rabdare sa le iei pas cu pas si sa nu te obosesti mai mult
– opinia proprie si nevoia de a-ti expune ideile: ai entuziasmul sa le prezinti si altora ideile tale dar ar fi de preferat sa ai si rabdarea necesara intelegerii faptului ca poate ideile tale nu vor fi intelese sau nu e locul sau momentul potrivit pentru expunerea lor.
De fapt, echilibrul acesta intre entuziasm si rabdare este o stare de anxietate utila atunci cand esti expus la multe proiecte si planuri. Te face sa fii mereu ca o nava spatiala gata de lansare dar pe de alta parte rabdarea e ca butonul de lansare a rachetei. Poate pare ca “rabdarea” este ca frana de mana trasa atunci cand ai plecat de pe loc, dar este necesara. De altfel, rabdarea este declansatorul echilibrului in cele mai multe cazuri.
Cum poti creste nivelul echilibrului intre entuziasm si rabdare? Iti prezint 3 pasi la care am meditat:
1. Limiteaza-ti nevoia constanta de control
Nevoia de control apare in orice situatie, intrucat mintea noastra isi face planuri, viseaza, isi face griji si incearca sa identificw tiparele viitoare. Dar, singurul control sau singura certitudine este lipsa de certitudine. Putem controla actiunile si reactiile noastre, si in niciun caz cum vor reactiona ceilalti la ceea ce noi transmitem. Exista o foarte mare probabilitate ca reactia sa fie total diferita de “asteptarile” noastre. Tot asteptarile genereaza nevoia de control, intrand intr-un cerc vicios.
2. Observa-ti tiparele de entuziasm si rabdare
Entuziasmul si rabdarea sunt parte din tipare ce ti s-au format in timp. Analizeaza-ti tiparele si vezi cum se formeaza, se dezvolta si actioneaza acestea. Momentele acelea de reflectare iti vor spune multe despre tine.
3. Inca 5 secunde
Daca entuziasmul este o naveta gata de lansare, iar rabdarea e butonul de actionare, poti astepta inca 5 secunde. Acele 5 secunde sunt o analogie la impulsul de reactionare (tot ca forma de entuziasm) la ce se intampla in jur. Acele 5 secunde, vor mai declansa ceva. Asteptarea ca trimite naveta pe o alta traiectorie si alte coordonate, cine stie poate mult mai bune.
Iti doresc calatorie placuta!