Asteptari,  Productivitate

Costul asteptarilor neproductive: mai mare si mai complex

Imagineaza-ti urmatoarea calatorie pe care trebuie sa o faci cu masina. Sa presupunem ca este vorba de o calatorie, de exemplu de la Bucuresti la Brasov. Din start, in functie de ziua din saptamana, te gandesti cat timp va dura sa ajungi la destinatie. Daca este vorba de week-end cu siguranta vei lua in calcul variabile precum traficul mai intens de la sfarsit de saptamana. Daca folosesti si o aplicatie precum Google Maps sau Waze, vei afla si mai exact cat timp va dura si care sunt blocajele de pe traseu, fie este vorba de o coloana de masini sau poate un drum in lucru. Atunci cand te gandesti la destinatia ta iti setezi o asteptare de cand vei ajunge. Insa, cateva variabile precum cele de mai sus te duc intr-o noua zona si anume aceea a asteptarilor productive.

Cum definesc eu o asteptare productiva? Este aceea care te duce la rezultate mai bune si mai mult timp liber cu cei dragi. 

Care e diferenta fata de o asteptare realista? 🙂 Probabil ai inteles ce vreau sa-ti spun: o asteptare chiar daca este realista este posibil sa nu te duca la rezultate mai bune, sau daca acest lucru se intampla, posibil ca timpul cu cei dragi sa fie sacrificat.

De exemplu, daca te gandesti sa incepi un nou proiect, iar asteptarile tale sunt realiste cu privire la indeplinirea obiectivelor proiectului (in sensul ca poti si ai resursele sa il faci), acest lucru nu inseamna neaparat ca vei obtine rezultatele dorite. Ba mai mult, poate prin implicarea in acel proiect cu “asteptari realiste”, timpul cu familia sau prietenii este posibil sa fie sacrificat.

Asadar, unde vreau sa ajung cu argumentarea mea?

Problema nu sunt asteptarile nerealiste! Ci, problema consta in setarea de asteptari neproductive.

Asa zisele asteptari nerealiste au din start un filtru fie direct din partea noastra, fie din partea apropiatilor. Dar! asteptarile neproductive (ex. sa incepi un nou proiect, sa cumperi lucruri mult peste “productivitatea” ta, sa te angajezi intr-o noua oportunitate in cariera), poate par realiste si te simti capabil(a) sa le incepi, dar au in spate un cost (sa-l numim foarte original 🙂 – “costul asteptarilor neproductive”). Asteptarile neproductive sunt si sub forma de asteptari negative (stres, griji, anxietate). Din nou, ele nu ajuta la nimic, limitand rezultatele mai bune si relatia cu cei din jur.

Care e problema cu costul asteptarilor neproductive?

– este usor cuantificabil prin impactul cheltuielilor inutile, a problemelor de sanatate, a relatiilor disfunctionale sau a lipsei de implinire indiferent de statutul profesional. Uneori acest cost devine nu doar mare dar si complex. E ca un instrument financiar complex ce are o serie de modalitati de definire si plata. Cu cat asteptarile neproductive sunt mai multe si mai mari cu atat acest cost creste pe toate zonele.

– are “dobanda”. Da, dobanda este data de mai mult timp petrecut pe taskuri banale, pe mai mult timp de reconectare cu cei dragi sau cu propria noastra persoana.

– ii impacteaza pe cei din jur. Intr-un mod destul de focalizat, credem ca asteparile noastre ne impacteaza doar pe noi. Dar, asteparile, si in special acelea neproductive, au un impact ridicat asupra tuturor celor din jurul nostru. Fie ca este vorba de timp redus cu ei, fie de a nu fi acolo cand de fapt suntem in aceeasi incapere dar mintea este blocata la job, sau poate lucruri si mai practice precum impactul unei cheltuieli impulsive asupra bugetului familiei. Oricum am gandi aceste asteptari neproductive, impactul este ridicat.

OK, si atunci cum am putea reduce costul asteptarilor neproductive? Cum am putea limita asteptarile neproductive? 

Uite mai jos 5 idei care m-au ajutat pe mine (Nota: I’m work in progress. Nu ma pot lauda ca am ajuns la nivelul de productivitate dorit dar ma bucur sa pot impartasi cateva din lucrurile ce mi-au fost mie de folos. Nu uita sa filtrezi si sa adaptezi orice gasesti in articolele mele din perspectiva ta, si a situatiei tale. “Nu exista retete”. Exista insa ingrediente pe care le poti adapta.)

  1. It’s not about you. It’s about everything else. Cand ai iesit din carapacea ta iti dai seama ca asteptarile tale au impact asupra celor din jur. Ia lucrurile filtrare pe baza la intrebarile urmatoare:
    1. Am asteptari realiste sau nerealiste? Daca raspunsul e NU la nerealiste atunci pune stop. Daca raspunsul e DA la realiste atunci mai intreaba-te:
    2. Asteparile realiste sunt productive sau nu? Daca raspunsul e DA, continua > Succes! 🙂 Dar daca raspunsul este NU, atunci pune un mare stop. Probabil, ti-ai dat seama ca impactul, implicit costul va fi mult mai ridicat decat beneficiul implinirii asteptarilor.
  2. Sursa asteparilor neproductive. Nu strica sa identifici sursa asteptarilor tale nerealiste. Cum poti face acest lucru? Fie acordandu-ti timp de reflectare a lucrurilor pe care le doresti, fie citind in carti de self-helf, fie si mai “personalizat” discutand cu un psiholog care sa te ghideze in gasirea raspunsurilor. Indiferent de metoda aleasa, rezultatul va fi, de ce nu, pe alocuri surprinzatori. Esti conditionat sa ai acele astepari de foarte multi factori, asa ca merita sa faci un pic de research interior si sa afli cateva raspunsuri.
  3. Impulsul si declansarea asteptarilor neproductive. Daca esti la inceputul noului tau job (poate primul) si din start ti-ai setat in cap sa-i iei locul managerului, da-mi voie sa-ti spun ca e posibil ca asteptarea ta sa fie neproductiva. I know, presiunea sociala, “prietenii” de pe Insta ce deja au super “asseturi” si joburi de “management” ti-au creat sentimentul ca asteptarile tale merita un upgrade. Nu e nimic rau sa-ti setezi asteptari realiste. Dar, poate n-ar fi rau sa le mai filtrezi si pe acelea in cele neproductive (poate ca pentru a ajunge manager vei sacrifica timpul cu cei dragi, cu prietenii, vei lucra mult overtime, sanatatea ta va avea de suferit si vei ajunge la burnout) si cele productive (poti ajunge la pozitia de manager afland care sunt criteriile pentru obtine o astfel de pozitie, sau poate chiar ajungand la concluzia ca jobul iti aduce mai multe satisfactii decat insasi pozitia de manager). Anyway, nu incerc sa te fac sa-ti reduci visurile, sau obiectivele sau “planul” tau de 5 ani. Ci, doar sa te fac sa reflitrezi asteptarile ce poate nu ti-au fost de folos pana acum, sau fara sa-ti dai seama vei incepe sa le setezi de acum inainte. Identifica motivele pentru care asteptarile neproductive se declanseaza si adapteaza-le la situatia ta.
  4. Creeaza-ti o harta a asteptarilor. Ia o foaie A4 si noteaza-ti asteparile realiste si nerealiste. Pe cele realiste, imparta-le in productive si neproductive. Vezi cum arata harta asteptarilor tale pe toate planurile: personal, profesional, cariera, relatii, si orice alt domeniu consideri. Identifica apoi care este costul atasat acelor astepari nerealiste la care lucrezi deja. Poate o parte sunt inca in “draft” dar la fel de bine exista si cateva la care ai inaintat. Identifica costul atasat acestora si analizeaza cum ar fi sa iti canalizezi energia spre asteparile productive: acelea ce nu-ti sacrifica rezultatele per ansamblu si nici timpul cu cei dragi.
  5. Navigheaza: daca vei ajunge la acest punct, ai facut abia primul pas. Te vei intoarce foarte rapid in punctul 1. Suntem construiti sa dorim mai mult, sa vrem sa obtinem mai mult. Este sursa modului nostru de supravietuire iar conextul modern pune si mai multa presiune de a obtine, de a avea, de a fi mai mult. Asadar, curand te vei intoarce la primul pas. Continua si catre cel de-al doilea, al treilea, al patrulea. Acest ciclu este inevitabil si nu este un one stop moment. Trebuie sa-ti exersezi mai mult abilitatea de a filtra intre asteptarile tale.

Exista persoane ce-si seteaza in modulul “default” astepari productive si stiu exact pe ce-si sa-si focalizeze energia si atentia obtinand si rezultate dar si timp cu cei dragi. Dar la fel de bine exista si acele persoane (entuziasmate, implicate) ce-si seteaza si asteptari neproductive care duc insa la limitarea timpului cu cei dragi sau la rezultate nu la fel de bune. Indiferent unde te regasesti, constientizarea este primul pas catre schimbare.

Succes!