1 luna fara Whatsapp, Facebook si Linkedin: cateva rezultate & idei
Luna trecuta mi-am propus sa nu folosesc timp de 1 luna: Whatsapp, Facebook, Linkedin sau Twitter.
Anuntul a pornit dupa ce cartea Superficialii scrisa de Nicholas Carr, mi-a reconfirmat nevoia de deconectare. Cred ca atat curiozitatea cat si nevoia de a fi in contact permanent online, m-au facut sa cred acest lucru.
Din partea familiei am intampinat in primul rand rezistenta. Sotia mea imi spunea ca nu mi-am ales un bun moment sa ma deconectez fiindca sunt lucruri importante pe care ar trebui sa le rezolvam iar o aplicatia precum Whatsapp permite acest lucru. O alta ruda mi-a spus ca am clacat nervos :), ceea ce e comic cand te gandesti mai bine. Dintr-o data, daca nu esti conectat la vreo retea de socializare, sau la un serviciu de comunicare esti ori ciudat, ori nebun. Mai concret, daca vrei ca interactiunea ta sa fie direct la telefon, esti ciudat sau nebun. Comic nu?
Si uite asa, prima dimineata am pregatit un mesaj sub forma unui articol si am postat pe Facebook, Linkedin, Twitter si Whatsapp, detaliile despre experimentul meu. Pe rand, am accesat pentru ultima data pentru urmatoarea luna fiecare din retele. Momentul acela cand apesi “x” browserului tau si stii ca nu vei mai putea sa-l deschizi, este un amestec de eliberare dar si neliniste cu privire la cat vei putea rezista. Cu siguranta, accesul la internet si la retelele de socializare se incadreaza in tiparul unui obicei, chiar al unei dependente, fiindca are toate atuurile: placerea si bucuria accesarii dar si frecventa acestora. Sa vezi tab-urile inchise este intr-adevar un sentiment eliberator.
Experimentul presupunea sa stau fara smartphone timp de 1 luna. Am incercat sa-mi schimb smartphone-ul. Insa, ecranul mic si imposibilitatea de a accesa servicii precum Google Calendar m-au determinat sa renunt. Asadar, tehnologia schimba modul de lucru aducand insa si parti pozitive. A fi conectat la o aplicatie de planificare a timpului sau de task-management intra pentru mine in categoria lucrurilor pozitive. La fel de bine, este posibil ca Facebook sa fie pentru altcineva nu o distractie, ci o aplicatie utila pentru a fi in contact cu prietenii si familia. Situatia aceasta m-au facut sa ma repozitionez cu privire la parerea despre motivele pentru care alte persoane folosesc diverse aplicatii.
Asadar, poti verifica impactul unei aplicatii raspunzandu-ti la intrebarea: Ma ajuta sau ma blocheaza aplicatia pe care o analizez sa-mi ating obiectivele? Cu siguranta daca unul din obiective este sa fiu mai in contact cu prietenii, atunci retelele de socializare ajuta.
Intr-una din seri din luna fara retele de socializare, am uitat telefonul acasa, ceea ce a adus cu sine o combinatie de ingrijorare ca nu voi fi gasit dar si una de eliberare.
Luna aceasta m-au facut sa-mi dau seama de timpul petrecut online, fie pe Whatsapp, fie pe Facebook, dar si de dorinta mea de a limita mesajele si postarile scurte (pe care le incurajeaza retelele de socializare), in favoarea unor articole mai calitative sau scris in cadrul unei carti.
Si, da, scopul experimentului era sa-mi finalizez cartea, ceea ce am si facut. Detalii in curand.
Nu voi renunta complet la retelele de socializare insa luna aceasta mi-au deschis o noua viziune asupra muncii profunde. O viziune pe care vreau sa o experimentez NONLINE (detalii in curand).